Unikát: V USA se narodilo nejmenší miminko, které přežilo

Matce v kalifornském San Diegu se ve 24. týdnu těhotenství narodilo mimino vážící pouhých 245 gramů, z nemocnice bylo propuštěno po téměř pěti měsících, když vážilo dvě kila. Jde o světový unikát, mimino s takto nízkou porodní vahou dosud nikdy nepřežilo. S odvoláním na středeční sdělení nemocnice v San Diegu o tom informovala agentura AP.

Rodiče dali nemocnici svolení informaci zveřejnit, děťátko se jmenuje Saybie. Záznamy o nejmenších miminech, které přežijí, jsou uchovávány na univerzitě v Iowě.

Tamní profesor pediatr Edward Bell agentuře AP potvrdil, že Saybie je podle univerzitní databáze nejlehčí dítě, které přežilo.

https://t.co/oh1B7IjrE7 #Saybie #Baby #Micro #Premature

— Victor Smith Jr. (@86VoiceofReason) 30. května 2019

Matka náročný porod popsala ve videu, které zveřejnila nemocnice. Císařský řez byl proveden poté, co se u matky objevil velmi vysoký krevní tlak a další příznaky preeklampsie.

Lékaři neočekávali, že dítě narozené takto předčasně přežije, a matce i otci po porodu řekli, že mají asi hodinu na rozloučení. Z hodiny se ale staly dvě, ze dvou tři a pak začaly ubíhat týdny, uvedla matka.

Související

příprava na porod

Moderní porod: Pupečníková krev může zachránit život i vyléčit nemoci

Blíží se porod, probíráte se svým lékařem spoustu informací, co vás vlastně v následujících týdnech čeká, a stále si nepřipadáte dost připravená? Takové starosti trápí asi každou nastávající maminku. Dobrou zprávou je, že většinu situací nakonec příroda a lékaři dokáží zařídit tak, že se svého miminka dočkáte i bez dokonalého naplánování. Nicméně existuje pár záležitostí, které je přece jenom dobré promyslet předem, a to je například odběr pupečníkové krve a tkáně pupečníku. Tento krok lze totiž provést pouze v jedinečném okamžiku narození děťátka, a proto je dobré toto rozhodnutí zvážit včas.
těhotenství

Průměrný věk prvorodiček v ČR za posledních pět let klesl o téměř dva roky

Průměrný věk prvorodiček v ČR za posledních pět let klesl o téměř dva roky z 30,7 roku na 28,8 roku. Plně kojených je při propuštění 75 procent dětí, asi pětina dětí je ale v porodnici dokrmována. Vyplývá to z průzkumu projektu Průvodce porodnicemi, o kterém informovala v tiskové zprávě společnost Aperio. Respondentky v on-line dotaznících hodnotily svou porodnici v letech 2017 až 2021, vyplnilo jich ho více než 5200.

Více souvisejících

porody USA (Spojené státy americké) zajímavosti děti

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy