Nindža bomba. Tajná zbraň Pentagonu a CIA pro zabíjení teroristů

Pentangon a CIA mají k dispozici tajnou bombu určenou pro likvidaci teroristických vůdců. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) tato tzv. „ nindža bomba“ už byla několikrát použita.

R9X, jak zní její kódové označení, je specifickou variantou americké protitankové, laserem naváděné střely Hellfire. Zatímco ta při dopadu vybuchne, RX9 je vybavena 100 librami ostrého kovu, který vhrne při dopadu na cíl.

Nindža bomba je též vybavena šesti interními čepelemi, které při jejím pohybu mají připomínat „svatozář“. Tyto čepele dokáží snadno proniknout budovou či autem, přičemž mají být schopné zabít cíl ve vozidle, aniž by zranily řidiče.

USA se touto bombou, která začala být vyvíjena na počátku roku 2011, kdy byl ve vedení bývalý prezident Barack Obama, snaží předejít zbytečným ztrátám na životech civilistů. Teroristé se často vyskytují v hustě obývaném městském prostředí mezi civilisty, které používají jako živé štíty a prevenci toho, že na ně Američané pustí klasické bomby.

Vzhledem ke svému specifickému účelu, kdy míří speciálně na vůdce teroristických skupin, byla bomba použita jen pětkrát. Pokud se Američané chtějí zbavit větších skupin, používají klasické varianty bomb.

RX9 měla v lednu tohoto roku zabít Jamala Ahmada Mohammada Al Badawiho, jedné z vůdčích postav al-Káidy, který stál za teroristickým útokem na americkou válečnou loď USS Cole v roce 2000, při kterém zemřelo 17 amerických námořníků. Obětí bomby byl též Abu Khayr al-Masri, který byl druhým ve vedení al-Káidy po jejím vůdci Ajmánu Zavahrím.

CIA a Pentagon odmítli zprávy o bombě komentovat. Někteří úředníci, které WSJ vyzpovídal, nicméně uvedli, že by USA měly její existenci připustit a představit bombu světu, aby ten věděl, že Američané si přejí minimalizaci civilních obětí.

Server TechCrunch upozorňuje, že to není poprvé, co Američané používali kovové bomby k zabití nepřítele. Během války v Koreji a Vietnamu vypouštěly tzv. „Lazy Dog (líný pes)“ bomby, tj. dvoupalcové kovové projektily, které díky kinetické síly při dopadu se staly smrtícími střelami. Jejich výhodou kromě značné cenové dostupnosti bylo též to, že nenechávaly za sebou žádný explozivní materiál, který by mohl být aktivován i několik let po konci konfliktu.

Související

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Kyjev dostane další americkou pomoc. Má hodnotu stovek milionů dolarů

USA poprvé v letošním roce oznámily novou vojenskou pomoc Ukrajině. Připravena je dodávka v hodnotě až 300 milionů dolarů (v přepočtu téměř 7 miliard korun). Umožní ji úspory Pentagonu při dřívějších nákupech zbraní, zatímco se čeká na rozhodnutí Kongresu ohledně uvolnění dalších prostředků na pomoc Kyjevu. 

Více souvisejících

Pentagon CIA Terorismus bomby

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy