Venezuela čelí kritice za smrt kapitána, ve vězení byl zřejmě umučen

Režim venezuelského prezidenta Nicoláse Madura čelí ze zahraničí kritice za smrt námořního kapitána, který v sobotu zemřel ve vazbě a který byl podle opozice před tím mučen. Dnes o tom informovala agentura DPA. Úmrtí potvrdilo venezuelské ministerstvo obrany s tím, že důstojník se podílel na neúspěšném státním převratu, vlastizradě či terorismu. USA v reakci vyzvaly ke zvýšení tlaku na Madurův režim a vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová požaduje po Venezuele nezávislé a transparentní vyšetřování.

Korvetní kapitán Rafael Acosta byl mezi šesticí vojáků a policistů zatčených 21. června. O týden později stanul před soudem s viditelnými známkami mučení na těle, uvádí se v prohlášení 14 amerických zemí z takzvané Limské skupiny, v níž je například Argentina, Brazílie či Kanada a která vznikla v létě 2017 s cílem obnovit demokracii ve Venezuele.

Skupina stejně jako venezuelská opozice odsoudila vraždu Acosty i praxi svévolného zatýkání a mučení oponentů Madurova režimu. Generální tajemník Organizace amerických států Luis Almagro označil smrt námořního důstojníka za "zločinnou vraždu". EU vyzvala k nezávislému a důkladnému vyšetřování a ústy mluvčí šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové uvedla, že Acostova smrt je dalším důkazem svévolného charakteru venezuelského justičního systému.

Nezávislé vyšetřování požaduje i OSN. "Vyzývám úřady, aby provedly podrobné vyšetřování, které bude nezávislé a transparentní, a to včetně pitvy za respektování mezinárodních standardů. Je nezbytné nejen objasnit to, co se stalo, ale také pohnat ke spravedlnosti ty, kteří jsou za jeho smrt odpovědní," uvedla k Acostově úmrtí v prohlášení Bacheletová.

Ministerstvo zahraničí USA podle agentury Reuters v reakci na úmrtí kapitána vyzvalo ke zvýšení tlaku na venezuelský režim. "Spojené státy vyzývají světové demokracie, aby se k nám přidaly, odsoudily nejnovější porušení lidských práv a vyvinuly tlak na agresory s cílem dohnat je k zodpovědnosti," uvedla mluvčí Morgan Ortagusová.

Venezuelský ministr informací Jorge Rodríguez zveřejnil na twitteru prohlášení, podle nějž Maduro vyzval prokuraturu, aby "politováníhodné" úmrtí vyšetřila.

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó se už několik měsíců snaží přimět armádu, aby se postavila na stranu opozice. Madurův režim ale drží vojsko na své straně represemi, řadu armádních důstojníků si v minulosti naklonil ekonomickými výhodami. Podle opozice je za mřížemi na 200 vojáků, včetně důstojníků. Mnozí uprchli ze země a podpořili Guaidóa, například jen od února uteklo přes 1000 vojáků do Kolumbie.

Do ciziny utekl nedávno i nedávno sesazený šéf tajné služby Ricardo Figuera, který označil smrt kapitána Acosty za "vraždu z rukou řezníků Nicoláse Madura". Figuera opět vyzval armádu, aby se postavila na "stranu lidu" a svrhla Madurovu diktaturu. "Už je čas postavit se na stranu potřebných a nestát dále se založenýma rukama, když náš lid a naši vojáci jsou vražděni a mučeni," napsal Figuera v dopise s nedělním datem.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela mučení vězňů

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy