Trump má velmi rád palestinského vůdce Abbáse, tvrdí Kushner

Americký prezident Donald Trump má palestinského vůdce Mahmúda Abbáse velmi rád a je ochoten s ním jednat v pravý čas o americkém mírovém plánu. Podle agentury Reuters to dnes řekl Trumpův zeť a poradce Jared Kushner, který byl Trumpem pověřen vypracovat mírový plán pro Izrael a Palestinu a který minulý týden odhalil ekonomickou část tohoto návrhu na konferenci v Bahrajnu.

Kushner podle agentury Reuters v hovoru s novináři naznačil, že americký plán bude po palestinských uprchlících požadovat, aby se natrvalo usadili tam, kde nyní žijí, místo toho, aby se stěhovali na území, která se teď nachází v Izraeli.

Kushner minulý týden zveřejnil první část mírového plánu pro Blízký východ v Bahrajnu na dvoudenní konferenci, která se věnovala hospodářskému rozvoji na palestinských územích. Izraelská vláda se zatím k plánu staví otevřeně, palestinské vedení ale obvinilo Washington, že se Palestině snaží vnutit své proizraelské řešení. Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) uvedla, že odmítá vytvoření investičního fondu s 50 miliardami dolarů (přes 1,1 bilionu Kč), který je součástí Trumpova mírového plánu. Podle OOP americký plán postrádá politickou vizi a nemůže fungovat.

Trump během své vlády udělal několik kroků, jimiž podpořil Izrael. V roce 2017 uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele, na což palestinské reagovalo ukončením formálních styků s Washingtonem. Otázka Jeruzaléma je totiž jedním z nejožehavějších bodů palestinsko-izraelského konfliktu. Izrael ho považuje za nedělitelné hlavní město, ale Palestinci chtějí, aby se jeho východní část stala hlavním městem budoucího palestinského státu.

Izrael obsadil východní Jeruzalém v šestidenní válce v roce 1967 a v červenci 1980 prohlásil Jeruzalém v rozporu s rezolucemi OSN za své "věčné a nedělitelné hlavní město". Tuto anexi východní části města mezinárodní společenství neuznává s tím, že status města by se měl vyřešit jednáním.

Loni Bílý dům navíc oznámil, že ruší financování Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). USA, jako největší přispěvatel UNRWA, loni svůj příspěvek snížily z 360 milionů na 60 milionů dolarů (z 8,3 miliardy na 1,4 miliardy Kč). Letos nezaplatily nic. Snížení amerických příspěvků zasáhlo různé operace agentury OSN, nejvíce se však podepsalo na provozu škol, jež poskytovaly výuku pro 500.000 dětí.

UNRWA vznikla po založení Izraele v roce 1948 s cílem pomáhat 700.000 Palestincům, kteří tehdy uprchli nebo byli nuceni opustit své domovy. Nyní se agentura stará o pět milionů Palestinců na palestinských územích, v Jordánsku, Sýrii a Libanonu a poskytuje služby, jež tamní vlády nezaručují. USA, stejně jako Izrael, tvrdí, že UNRWA neřeší problém palestinských uprchlíků, protože trvalá pomoc zvenčí je nenutí adaptovat se a sžít se s prostředím, v němž žijí.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Mahmúd Abbás Jared Kushner Izrael palestina

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy