Blackout paralyzoval Manhattan. Lidé uvázli v metru, přerušen koncert Jennifer Lopez

Požár transformátoru v New Yorku způsobil v sobotu večer zhruba pětihodinový výpadek proudu na Manhattanu. Bez elektřiny se ocitly statisíce lidí právě v době, kdy se v srdci mrakodrapové čtvrti měla konat divadelní představení a další kulturní akce a oblast byla plná turistů. Zasaženy byly i obchody a metro, zastavily se výtahy, informovala v noci na dnešek agentura AP. Elektrárenská společnost Con Edison uvedla, že dodávky proudu, které byly přerušeny před 19:00 místního času (dnes před 1:00 SELČ), se podařilo obnovit před půlnocí.

Hasiči uvedli, že požár, který propukl na ulici West 64th Street, zasáhl stovky tisíc odběratelů ve 30 blocích od náměstí Times Square až po 72. ulici a Broadway.

This is what #Manhattan looks like when the entire West side of #Manhattan has no power #nbc4ny #blackoutnyc https://t.co/Rq1ikpzhLO pic.twitter.com/uGd2TjGVLJ

— Steven Bognar (@Bogs4NY) 14. července 2019

Newyorský guvernér Andrew Cuomo nařídil úřadům vyšetřování příčin výpadku proudu. Cuomo řekl, že ačkoli nebyla hlášena žádná zranění, "už samotná skutečnost, že se to stalo, je nepřijatelná".

Starosta města New York Bill de Blasio s odvoláním na policii prohlásil, že za výpadkem stojí technické problémy a že nešlo o záměrný čin. K požáru de Blassio řekl, že hořelo v revizní šachtě, deník Daily News napsal, že místem otřásl i výbuch. John MacAvoy, které šéfuje společnosti Con Edison, řekl, že příčiny se stále vyšetřují.

Návštěvníci divadel byli nuceni vyjít na ulici, na Times Square potemněly obří velkoplošné obrazovky, provoz metra se téměř zastavil. Výpadek postihl večer mimo jiné i komplex Rockefellerova centra. V Madison Square Garden byl přerušen koncert se zpěvačkou Jennifer Lopezovou. Arena byla evakuována.

"Nevím, co říct. Jen chci, lidičky, abyste věděli, že dostanete, za co jste zaplatili, že se tam vrátíme a uděláme pro vás úžasné vystoupení. Je mi tak líto, co se stalo," napsala Lopezová na instagramu. Výpadek její koncert přerušil během čtvrté písničky.

Někteří účinkující z muzikálu Come From Away uspořádali improvizované představení pro zklamané návštěvníky jejich divadla přímo na ulici.

Podle AP výpadek přišel na výročí blackoutu z roku 1977, kdy zůstala bez proudu většina mnohamilionového New Yorku. Americká média v této souvislosti připomínají, že velkoměsto tehdy zachvátilo dvoudenní řádění zlodějů a vandalů. Vyrabováno bylo přes 1600 obchodů, část z nich dav zapálil, žháři ve městě založili přes tisícovku požárů a ve čtvrti Bronx zloději ukradli z jistého autosalonu 50 aut. Vyšetřování odhadlo škody na 300 milionů dolarů, což je v přepočtu na aktuální hodnotu zhruba 1,2 miliardy dolarů (27 miliard korun).

Situace v roce 1977 byla podle The New York Times natolik dramatická, že o svou kořist byli na ulicích okrádáni i ti, kteří se právě vraceli z rabovacích výprav. Portál Heavy poukázal také na několik kuriozit, kdy policisté zadrželi zloděje se 300 kusy odtokových špuntů a dalšího s krabicí kolíčků.

Související

Nemocnice Motol, ilustrační foto

REPORTÁŽ: Výpadek proudu v nemocnici: Jak vypadá a co se při něm děje? Byli jsme u toho

Pro správný chod nemocnice není potřeba pouze lékařský personál, ale i spousta dalších lidí. Nemocnice potřebuje elektřinu, plyn či skvěle fungující vzduchotechniku. Všechny tyto životně důležité zdroje zabezpečuje ve Fakultní nemocnici v Motole jejich Technický odbor. Při poruše musí jednat rychle, sehraně a bez zbytečného otálení. EuroZprávy.cz byly u toho, když nastal celkový výpadek proudu.
Energetika

Krizový plán Česka? Při blackoutu zasáhne obrovský akumulátor energie

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku, která jako obrovský akumulátor energie pomáhá stabilizovat českou elektrárenskou soustavu, nyní díky jedenáctimilionové investici sehraje důležitou roli také v případě přerušení dodávek elektrické energie na rozsáhlém území - tzv. blackoutu.

Více souvisejících

blackout New York USA (Spojené státy americké) Jennifer Lopezová

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy