Obamovi chtěli dát malého Baracka k adopci

Washington - Otec současného amerického prezidenta Baracka Obamy zvažoval v roce 1961, že svého ještě nenarozeného syna dá k adopci. Informuje o tom v pátek server deníku Chicago Tribune s odvoláním na tvrzení v knize reportérky deníku Boston Globe Sally H. Jacobsové o otci amerického prezidenta.

Jacobsová v knize cituje prohlášení pracovníka amerického imigračního úřadu, který Keňana Baracka Husseina Obamu seniora zpovídal ohledně jeho žádosti o prodloužení víza.Pracovníkovi se nelíbil "playboyský" styl života tehdy 25letého Obamy a myslel si, že má více než jednu ženu, což by byl důvod pro deportaci. Barack Obama senior to popřel a lživě tvrdil, že se s Američankou Ann Dunhamovou, matkou amerického prezidenta, rozvedl. Navíc Obama řekl, že Dunhamová "začala jednat s Armádou spásy, aby mohla dát dítě (Baracka Obamu mladšího) pryč".V knize "Jiný Barack: Hrdý a bezohledný život otce prezidenta Obamy" Jacobsová píše, že není jasné, zda chtěl skutečně Obama starší svého syna dát k adopci, nebo si vše vymyslel, aby si naklonil imigračního pracovníka.Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs prohlásil, že prezident Obama prý nevěděl, že jeho rodiče zvažovali adopci. Vyjádřil nicméně přesvědčení, že jeho matka nikdy o ničem takovém vážně nepřemýšlela.

Související

Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

adopce Barack Obama

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 45 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy