Obama dráždí Čínu, přijal u sebe dalajlamu

Washington - Americký prezident Barack Obama se v sobotu přes protesty Číny setkal s tibetským duchovním vůdcem v exilu dalajlamou. Informuje o tom agentura AFP.

Poradce dalajlamy uvedl, že Obama dalajlamu přijal v takzvané Map Room, kde obyčejně přijímá soukromé návštěvy.

Setkání se odehrálo bez přítomnosti médií. Mělo trvat asi půl hodiny.

Bílý dům schůzku Obamy a dalajlamy ohlásil v pátek na poslední chvíli, aby ji udržel mimo pozornost.

Čína vyzvala Spojené státy, aby setkání zrušily. "Jsme silně proti tomu, aby se jakýkoliv vysoce postavený zahraniční vládní představitel setkával s dalajlamou," napsal v prohlášení mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej a vyzval USA, aby "nedělaly nic, co by mohlo zasahovat do čínských vnitřních záležitostí nebo poškodit čínsko-americké vztahy".

Američtí zákonodárci a lidskoprávní aktivisté Obamu ostře kritizovali za to, že se nesetkal s dalajlamou při jeho téměř dvoutýdenní návštěvě USA. Bílý dům pak zveřejnil informace o sobotním setkání, které se uskutečnilo jen několik hodin před tím, než dalajlama z USA odjede.

"Setkání vyzdvihuje prezidentovu silnou podporu zachování jedinečné náboženské, kulturní a lingvistické identity Tibetu a ochranu lidských práv Tibeťanů," napsal Bílý dům v prohlášení. "Prezident zdůrazní dlouhotrvající podporu dialogu mezi zástupci dalajlamy a čínskou vládou, který by vyřešil neshody."

Dalajlama přijel začátkem července do Washingtonu, kde vede desetidenní buddhistický rituál Kálačakra. Intenzivní meditace začaly ve Washingtonu oslavou dalajlamových 76. narozenin.

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama dalajlama. h. h.

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy