Papež na Kubě vyzýval k otevřené společnosti

Santiago de Cuba - Papež Benedikt XVI. na pondělní mši ve městě Santiago de Cuba vyzval Kubánce k vybudování "obnovené a otevřené společnosti". Informuje o tom v úterý agentura AFP.

"Vyzývám vás, abyste obnovili svou víru a vyzbrojeni mírem, odpuštěním a porozuměním budovali otevřenou společnost postavenou na humanitě," kázal papež před 200 000 lidmi.

"Nosím ve svém srdci oprávněné touhy všech Kubánců, ať už jsou kdekoliv, jejich utrpení a jejich radosti," ujistil Benedikt o své přízni i početnou komunitu kubánských emigrantů.

Z první řady jeho slovům naslouchal kubánský prezident Raúl Castro, oděný v tradiční bílé košili.

Papež v pátek na palubě letadla mířícího do Latinské Ameriky prohlásil, že "je zřejmé, že marxistická ideologie v podobě, v jaké byla stvořena, už zkrátka neodpovídá realitě". Na otázku o kubánské budoucnosti odpověděl: "Musíme trpělivě a konstruktivně hledat nové společenské modely. Chceme při tom pomoci vytvářet dialog a vyhnout se traumatům."

Schůzku s opozicí Benedikt XVI. v plánu nemá, těsně před jeho návštěvou přitom kubánský režim preventivně zatkl na 150 disidentů. Papež je na mši vzpomněl alespoň mezi řádky: "Nemohu zapomenout na ty, kteří tu nejsou kvůli nemoci, pokročilému věku, nebo z jiných důvodů."

Jeho hlavním cílem na "ostrově svobody" je nové šíření víry mezi Kubánci, jichž se po desetiletích komunistické diktatury ke katolicismu hlásí jen deset procent.

V úterý by se měl papež sejít s prezidentem Raúlem Castrem, vyloučeno není ani setkání s Fidelem Castrem nebo venezuelským prezidentem Hugo Chávezem, který se na Kubě léčí s rakovinou.

Po návštěvě Santiaga de Cuba, druhého největšího kubánského města, se papež přesune do Havany, kde se s věřícími setká na náměstí Revoluce.

Benedikt XVI. přiletěl do Latinské Ameriky v pátek. Následující den se setkal s mexickým prezidentem Felipem Calderónem a poté odsloužil mši pro 4000 dětí. Kritizoval drogové kartely, jejichž války mají za posledních pět let na kontě 50 000 obětí.

V neděli vyvrcholila jeho návštěva v Mexiku mší pod otevřeným nebem pro statisíce věřících. Poté papež odcestoval na Kubu.

Související

Více souvisejících

Kuba papež

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Hurikán Helene zpustošil jihovýchod Spojených států. Způsobil největší škody od Katriny

Hurikán Helene, který na konci září zasáhl jihovýchod Spojených států, způsobil největší škody na pevnině od doby, kdy v roce 2005 udeřil hurikán Katrina. Podle nejnovějších informací si vyžádal nejméně 213 obětí, uvádí server The Washington Post.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy