Raketoplán Endeavour odletěl z Kennedyho vesmírného střediska do Los Angeles

Mys Canaveral - Raketoplán Endeavour dnes na zádech speciálně upraveného Boeingu 747 odletěl z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Při svém posledním letu míří nejmladší z amerických raketoplánů do Los Angeles, kde je po dvou mezipřistáních očekáván v pátek. Od konce října bude vesmírné plavidlo vystaveno jako exponát v Kalifornském vědeckém středisku.

Endeavour se měl na svou poslední cestu vypravit už v pondělí, kvůli špatnému počasí ale americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) jeho cestu dvakrát odložil. Boeing s raketoplánem na trupu tak odstartoval dnes v 13:20 SELČ. S Kennedyho vesmírným střediskem na mysu Canaveral se kosmické plavidlo rozloučilo, když letadlo s ním zakroužilo v malé výšce nad celým komplexem. Dnešní let podle agentury AP letoun s raketoplánem zakončil mezipřistáním v Houstonu. Ve čtvrtek ráno zahájí další etapu letu, při níž se přesune na Edwardsovu základnu amerického letectva v Kalifornii. V pátek letadlo s Endeavourem přeletí nad San Franciskem a Sacramentem, než před polednem místního času (před 21:00 SELČ) dosedne v Los Angeles. Foto: NASANa raketoplán čeká nový pavilonPo přistání v Los Angeles technici sejmou raketoplán z letadla a přesunou ho do hangáru. V něm zůstane několik týdnů, než ho technici připraví k přesunu do Kalifornského vědeckého střediska. V polovině října se Endeavour vydá ulicemi Los Angeles do muzea. Přesun potrvá dva dny a losangeleské úřady budou muset kvůli němu pokácet asi 400 stromů a dočasně odstranit stovky sloupů elektrického vedení a pouličního osvětlení a několik semaforů. Kalifornské vesmírné středisko však slibuje, že za pokácené stromy nechá vysázet 1000 nových. V muzeu bude pro Endeavour připraven nový pavilon, ve kterém si budou moct návštěvníci prohlédnout raketoplán od 30. října. Endeavour byl sestrojen jako náhrada za raketoplán Challenger, který explodoval při startu v roce 1986. Endeavour poprvé letěl do kosmu v roce 1992, celkem ho NASA vyslala na 25 vesmírných misí. Raketoplán strávil v kosmu 296 dní. Svou poslední misi absolvoval loni na přelomu května a června, kdy astronaut Andrew Feustel vzal na palubě do vesmíru i postavu českého Krtečka.

Související

Více souvisejících

NASA raketoplán

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy