Vlna tsunami zabila na chilském ostrově Orrego stovky výletníků

Isla Oreggo - Počet obětí ničivého zemětřesení v Chile již překročil 800. Nyní se ale objevily zprávy o možných dalších stovkách obětí z řad výletníků, kteří v sobotu kempovali na ostrově Orrego v ústí řeky Maule u města Constitución, informuje ve čtvrtek agentura Reuters.

"Všichni tam zemřeli, celé rodiny o 10 i 12 lidech, které tam kempovaly," řekl rybář Mario Leal z ostrova, který sám přišel o svou ženu a dvě malé děti. "Přišel jsem o všechno. O celou mou rodinu a o dům," dodal třicetiletý muž.

Podle oficiálních statistik ve městě Constitución zemřelo 350 osob, podle očitých svědků se ale stále pohřešují stovky návštěvníků ostrova Orrego a dalších pobřežních oblastí. Proto je pravděpodobné, že celkový počet obětí bude mnohem vyšší.

Místní úřady uvedly, že nevedou seznamy lidí, kteří jsou pohřešováni. Někteří záchranáři ale uvádí, že by se mohlo jednat až o 500 lidí. Těla těch, které zabila vlna tsunami, moře stále vyplavuje na pobřeží.

Ostrov Orrego je téměř neobydlené místo v ústí řeky Maule, kam se o víkendu sjely stovky lidí oslavit konec léta.

Přímo na ostrově vlně tsunami uniklo jen asi osm lidí, kterým se před několik metrů vysokou stěnou vody podařilo zachránit v korunách stromů. "Většina lidí neměla čas utéct. Každý čekal na začátek ohňostroje," cituje chilský deník El Mercurio padesátiletou učitelku Patricii Francovou.

Jedna z málo přeživších z ostrova Orrego je třiadvacetiletá Mariela Rojasová, které se podařilo obléct jejímu dvouletému synovi záchrannou vestu. Přílivové vlna je pak oba smetla z ostrova a zanesla 20 kilometrů do vnitrozemí.

"Držela jsem ho a jen nechala vlnu, aby nás vzala," dodala Rojasová, která od té doby se synem raději nocuje na kopci a bojí se sejít do níže položených míst.

Průběh zemětřesení popsal i rybář Leal. "Cítil jsem otřesy a plaval jsem přes řeku pro člun, abych zachránil svou rodinu," řekl Mario Leal. Svou ženu pohřbil ve středu, těla svých dětí ve věku sedmi a devíti let ještě nenašel.

Rybář také uvedl, že chilské námořnictvo mu po zemětřesení řeklo, že člun nebude potřebovat, protože nebezpečí tsunami nehrozí. Ukazuje to na fatální selhání varovného systému chilských úřadů v některých oblastech.

Související

August Pinochet Rozhovor

50 let od Pinochetova puče. Děsivou bilanci jeho režimu se někteří stále snaží relativizovat, uvádí Chalupa

V Chile došlo před 50 lety k vojenskému převratu, který namísto řádně zvolené levicové vlády vynesl k moci juntu generála Augusto Pinocheta. Jeho následnou 17 let trvající diktaturu nepřežilo více než tři tisíce lidí. Argument Pinochetových sympatizantů, že bez zásahu armády by v zemi propukla ozbrojená revoluce a občanská válka, považuje historik a iberoamerikanista Jiří Chalupa za spekulaci. Dodává, že porušování lidských práv, k němuž po 11. září 1973 docházelo, násobně převýšilo vše, co je vyčítáno předchozímu socialistickému prezidentovi Salvadoru Allendemu. Odborník z Filozofické fakulty Ostravské univerzity v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz rozebral i důsledky Pinochetovy ekonomické politiky, jeho vnímání v současném Chile či zdroje obdivu diktátora u části tuzemské veřejnosti. 

Více souvisejících

Chile Zemětřesení Tsunami

Aktuálně se děje

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj se v USA setkal s Harrisovou. Chce se s ním potkat i Trump

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová ve čtvrtek ve Washingtonu ujistila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o „neochvějné podpoře lidu Ukrajiny.“ Mezitím Donald Trump oznámil, že se v pátek v New Yorku setká s ukrajinským prezidentem Zelenským.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy