OBRAZEM: Nové "One World Trade Center" už má špičku

New York - Více než 11 a půl roku po teroristických útocích z 11. září 2001 je nová výšková budova světového obchodního střediska One World Trade Center v New Yorku téměř hotová. Speciální jeřáby včera vytáhly na její vrchol protáhlou špičku, díky níž bude mrakodrap celkově měřit 541 metrů a stane se nejvyšší budovou na západní polokouli.

Související

Trosky věží World Trade Center po útocích z 11. září 2001.

V osobních předmětech obětí 11. září jsou ukryté kousky jejich příběhů

Téměř nedotčená peněženka Andrey Habermanové, pokrytá popelem, ležela téměř šest let na dně šuplíku v domě jejích rodičů ve Wisconsinu spolu s částečně roztaveným mobilem, řidičským průkazem, kreditními kartami, šekovou knížku a klíči od domu. Tyto předměty každodenní potřeby byly pozůstatkem mladého života, který skončil, když unesené letadlo narazilo 11. září 2001 do severní věže Světového obchodního centra (WTC).
Jiří Boudník na místě, kde stály věže World Trade Center. Rozhovor

Apokalypsu z 11. září mám stále před očima, slyším houkačku hasičů a mrazí mě, vzpomíná architekt Boudník

ROZHOVOR – Poklidné pohodové ráno se náhle změnilo v horor. Český architekt Jiří Boudník se 11. září 2001, kdy islámští teroristé z Al-Káida unesenými letadly narazili před devatenácti lety do newyorských mrakodrapových věží Světového obchodního centra, stal přímým svědkem, jak Amerika přišla o svou nevinnost. „Apokalypsu, kterou jsme viděl, mám pořád před očima, neboť předčila všechna očekávání. Dodnes, když slyším na Manhattanu houkající hasičský vůz, zamrazí mě a prožitou hrůzu si do posledního detailu vybavím,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz architekt Jiří Boudník, který je jedním z hrdinů dne, který navždy změnil svět.

Více souvisejících

One World Trade Center New York 11. září 2001

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy