Sériový vrah žen a dívek byl už potřetí odsouzen na smrt

Los Angeles - Kalifornský soud v úterý odsoudil šestašedesátiletého sériového vraha Rodneyho Alcalu už potřetí za posledních 30 let k trestu smrti. Testy DNA Alcalu usvědčily z vražd čtyř žen a dvanáctileté dívky, ke kterým došlo v letech 1977 až 1979, informuje ve středu The Daily Telegraph a televize CNN.

"Pokud existuje peklo, pak doufám, že Rodney Alcala v něm bude hořet navěky," řekla Deidreann Parenteauová, sestra jedné z jeho obětí. Porota absolutní trest doporučila a soudce Francisco Briseno s trestem smrti souhlasil.

K vraždám došlo v okolí Los Angeles. Podle soudce měl Alcala ke svým činům "sadistické sexuální motivy" a "úchylný zájem o mladé dívky".

Rodney Alcala je známý jako tzv. vrah ze seznamky, protože se v roce 1978 jako fotograf na volné noze zúčastnil a vyhrál televizní seznamovací soutěž Dating Game. Již několik let předtím byl ale odsouzen za útok na osmiletou holčičku. Odseděl si 34 měsíců.

První vraždu, ze které byl obžalován, spáchal v listopadu 1977, kdy znásilnil a uškrtil osmnáctiletou Jill Barcombovou. V prosinci stejného roku znásilnil, škrtil a ubil sedmadvacetiletou zdravotní sestru Georgii Wixtedovou. O půl roku později znásilnil a uškrtil dvaatřicetiletou Charlotte Lambovou.

V červnu 1979 znásilnil a uškrtil v jejím bytě jednadvacetiletou Jill Parenteauovou. Ve stejný měsíc zmizela dvanáctiletá Robin Samsoeová. Alcala ji potkal na pláži a fotografoval ji. Její znetvořené tělo bylo nalezeno o 12 dní později. Kvůli stavu jejího těla nemohli vyšetřovatelé zjistit, zda byla znásilněna, ani jak zemřela.

V červnu 1980 byl Alcala odsouzen k trestu smrti za vraždu Samsoeové. O čtyři roky později byl tento rozsudek kalifornským Nejvyšším soudem zrušen. V červnu 1986 byl Alcala podruhé odsouzen k trestu smrti, federální odvolací soud tento rozsudek opět zrušil.

Nový proces, v němž Alcala čelil obvinění z pěti vražd, začal letos v lednu. V něm byl Alcala, který obhájce odmítl a hájil se sám, na základě analýzy vzorků DNA obviněn z pěti vražd.

Je pravděpodobné, že vrah ze seznamky má na svědomí více obětí. Vyšetřovatelé objevili v jeho pronajatém skladu v Seattlu desítky fotografií žen a dívek. Ve skladu bylo také několik věcí, které patřily Robin Samsoeové. Policie požádal veřejnost o pomoc s identifikací osob na fotografiích.

Související

Více souvisejících

Trest smrti USA (Spojené státy americké) krimi

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

včera

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pentagon chce Ukrajině dát zakázanou munici s bílým fosforem

Americké ministerstvo obrany doporučilo prezidentu Joeu Bidenovi, aby Ukrajině poskytl munici s bílým fosforem, avšak Bílý dům tuto myšlenku opakovaně odmítl. O této situaci informovala ve středu televize NBC News, která se odvolává na tři anonymní zdroje.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy