Šok! Elitní voják jednotky SEALs ukázal pravou identitu: Jsem žena

Washington - Chris Beck strávil 20 let jako příslušník elitních jednotek amerického námořnictva známých pod názvem SEALs. Tento mnohokrát vyznamenaný voják armády Spojených států ale po celou dobu skrýval hluboké osobní tajemství - od raného dětství cítil, že je žena v mužském těle, napsal zpravodajský server BBC News.

Jako člen speciálních jednotek SEALs (SEa - moře, Air - vzduch a Land - země) žil v drsném, mužském, často násilném světě. Zúčastnil se tajných misí od Tichého oceánu po Blízký východ a bojoval poblíž Basry v irácké válce v roce 2003.

V únoru, více než rok po odchodu do výslužby, nahradil svou fotografii u svého profilu na serveru LinkedIn snímkem vysoké brunety v bílé blůze stojící s úsměvem před americkou vlajkou. K fotografii připojil komentář: "Rozhodl jsem se strhnout všechny své masky a ukázat světu svou novou identitu jako ženy." Z Chrise se stala Kristin.

Jedna z bývalých jednotek Kristiny Beckové, protiteroristický tým SEAL Team Six, provedla v květnu 2011 operaci, během níž byl v Pákistánu zabit šéf teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin.

Kodex elitních jednotek SEALs požaduje, aby jejich členové neochvějně ctili základní hodnoty, jimiž jsou věrnost, bezúhonnost a důvěryhodnost. Kristin se obávala, že by ji její kolegové mohli obvinit, že tento kodex svým přihlášením se k transsexualitě porušila.

Pro některé z jejích někdejších spolubojovníků bylo Kristinino rozhodnutí složité přijmout, v drtivé většině byla ale reakce pozitivní. "Spousta jich říkala: 'Kris - vážně nechápu, čím teď procházíš, ale vím, kde jsi byla," prohlásila Becková.

Politika zavedená v roce 2011 ukončila zákaz působnosti vojáků otevřeně se hlásících ke své homosexualitě v americké armádě. Toto opatření se ale nevztahuje na transsexuály či transvestity.

Kristin Becková je přesvědčena, že i to by se mohlo a mělo změnit. "Armáda se musí přestat ohlížet na pohlaví, nevnímat lidi jako já jen jako muže či ženy, ale pochopit, že i takoví jako já mohou odvádět skvělou práci. Možná se nehodím pro všechny role, které jsem plnila dřív, ale mohu se stát kupříkladu analytičkou v tajných službách nebo bezpečnostní pracovnicí na nějakém kontrolním stanovišti," soudí Becková. "Nikdo není dokonalý. Nejsem Barbar Conan, ale ani nejsem Barbie. Každý člověk je jiný."

Základní léčbou je u transsexuality psychoterapie. Jelikož jde o poruchu, která s největší pravděpodobností vzniká již v nitroděložním období jedince, je tedy odchylkou nezvratnou. Z toho vyplývá, že tedy není možné a žádoucí tyto jedince přivést k názoru, aby popřeli svoji deviaci. Podstatou psychoterapie je tedy poučit transsexuála o jeho problému a podpořit jej při organizování života v odlišné sexuální roli. Je důležité provést změnu oblečení, chování a zájmů, ale také i změnu jména na sexuálně neutrální. Tyto kroky jsou totiž u části pacientů dostačující a není nutná další terapie.

V některých případech je doporučeno zahájit hormonální léčbu, která má navodit změny pohlavních znaků. U žen to znamená podávání androgenů (testosteronu), které vedou k postupnému nárustu vousů, zhrubění hlasu a celkovým tělesným změnám ve prospěch mužského vzhledu. U mužů je využíván účinek antiandrogenů v kombinaci s estrogeny. Výsledkem je pak omezení růstu ochlupení, růst prsou a snížení sexuální apetence.

Nejradikálnější terapií jsou chirurgické výkony prováděné plastickými chirurgy. Základem těchto zákroků je plastická úprava zevního genitálu a odstranění vnitřních pohlavních orgánů (vaječníky, děloha, varlata). Tyto operace jsou prováděny v průběhu několika let a k jejich provedení je nutný souhlas lékařské komise, píše server Vitalion.cz.

Transsexualita je odchylka, která je nezvratná a je důležité se naučit s ní žít, ne s ní bojovat. Je tedy vhodné vyhledat specializovaného pracovníka z oboru sexuologie nebo psychiatrie, který zná problematiku týkající se transsexuality a případné dotazy by měl být schopen zodpovědět. Nevhodné je, snažit se tuto poruchu potlačovat či ignorovat. To vede k frustraci a navozuje problémy v sociálních sférách postižného jedince.

Související

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. ARMY) transsexualové

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy