Česko jásá. Do Kanady bez víza už brzy, potvrdila ambasáda

Ottawa/Praha - Kanadské velvyslanectví v Praze dnes ČTK potvrdilo, že víza pro Čechy budou v nejbližší možné době zrušena. Kanada spustila proces, který k tomu povede, uvedlo velvyslanectví. Vízovou povinnost Ottawa opětovně zavedla v červenci 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí českých žádostí o azyl. Objevily se informace, že žadatelé zneužívají tamní azylový systém.

"Mohu potvrdit, že Kanada skutečně začala proces, jehož výsledkem bude zrušení vízové povinnosti v nejbližší možné době," prohlásil nový kanadský velvyslanec v Česku Otto Jelinek, který je tím podle vyjádření ambasády potěšen.

"Ministerstvo zahraničí vítá plány kanadské vlády na zrušení vízové povinnosti pro české občany, kterou jsme od počátku považovali za neopodstatněnou a nespravedlivou. Zrušení víz nepochybně přispěje k rozvoji vztahů, zvýšení zájmu českých turistů o Kanadu i rozvoji obchodních styků," uvedla česká diplomacie na svém webu. Vízovou povinnost nesla velmi nelibě a tlačila na jejich zrušení i prostřednictvím Evropské unie.

Vláda v Ottawě podle kanadského velvyslance již nějakou dobu pracuje na tom, aby dosáhla zrušení víz. Umožní to rozsáhlé změny v kanadském azylovém systému. Byly zavedeny k loňskému 15. prosinci a jejich cílem je poskytnout rychlejší ochranu těm, kteří ji potřebují, zajistit rychlejší odjezd těch, u kterých bylo zjištěno, že ochranu nepotřebují, a odradit od zneužívání kanadského azylového systému, uvedla ambasáda.

Od obnovení víz uplynuly letos čtyři roky, během té doby Kanada vydala 30.714 víz českým občanům, 513 jich vydat odmítla.

Česká diplomacie proti vízům opakovaně protestovala. Praha dlouhodobě spojovala vízovou povinnost se svým souhlasem se schvalováním obchodních a ekonomických dohod mezi EU a Kanadou.

Kanada víza obnovila v červenci 2009 kvůli přílivu Čechů, kteří za oceánem hledali azyl. Šlo hlavně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus. Podle některých zdrojů čeští žadatelé ale zneužívali tamní azylový systém a odchody měly ekonomický podtext. Kanada uváděla, že vízy se hromadným příchodům brání.

Před zavedením víz byli čeští žadatelé druhou největší skupinou žadatelů o azyl, uvedly kanadské úřady. O azyl žádalo 2170 Čechů za rok, po zavedení víz to bylo 56, dodaly.

Potíže s kanadskými vízy nejsou záležitostí několika pár let. Kanada zrušila vízovou povinnost už v roce 1996, o rok později ji ale obnovila kvůli vysokému počtu migrantů žádajících o azyl. V roce 2007 pak Kanada podruhé zrušila vízovou povinnost pro české občany, to ale vydrželo jen dva roky.

Související

Více souvisejících

víza Kanada Vlajky států

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy