Nová opatření: Při letech do USA vám zkontrolují mobil i počítač

Washington - Lidé cestující do Spojených států budou muset již na výchozích letištích v rámci bezpečnostních kontrol na požádání zapnout své mobilní telefony, počítače či hudební přehrávače. Americké úřady tímto opatřením podle agentury AP chtějí minimalizovat riziko, že v elektronickém zařízení bude ukrytá výbušnina.

Přístroje s vybitou baterií nebudou na palubu letounu vpuštěny a jejich majitelé se zřejmě budou muset podrobit dodatečné prohlídce, uvedl portál BBC. Zatím není jasné, zda se tato kontrola bude týkat všech letišť odbavujících přímé lety do USA.

Americké tajné služby v poslední době informovaly o hrozbě v podobě nových typů trhavin, které není možné při běžných kontrolách odhalit. Podle AP ale není jasné, zda takovou bombu teroristé skutečně dokázali vyrobit.

Spojené státy v současnosti projednávají zpřísnění kontrol letů do USA s evropskými úřady. Mohlo by jít o podrobnější skenování převážených počítačů, obuvi cestujících či instalaci nových detektorů výbušnin. Seznam předmětů zakázaných na palubách by se měnit neměl.

USA se obávají, že jako nositelé bomb by mohli být využiti lidé, kteří bojovali v řadách teroristických skupin na Blízkém východě a kteří mají k dispozici pasy západních států.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) letadla, letectví Letiště obecně

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

Válka v Gaze

Hizballáh v odvetě za útok pagery vypálil raketu na sídlo Mosadu

Libanonské proiránské hnutí Hizballáh se přihlásilo k odpovědnosti za středeční raketový útok na střední Izrael. Uvedlo, že balistickou raketou Kádir 1 mířilo na velitelství izraelské rozvědky Mosad nedaleko Tel Avivu. O útoku informoval zpravodajský web Times of Israel (TOI).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Hamáček

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Prohra vládních stran ukazuje na jasný trend: Toto je poslední mandát Fialovy vlády

Zatímco hnutí ANO poměrně suverénně ovládlo krajské volby, vládní strany mají řadu podnětů k zamyšlení. Celonárodní vedení politiky se propsalo do krajů a rozhodlo o podobách zastupitelství. Kromě náročné politické situace za tím stojí i nezvládnutá komunikace vlády Petra Fialy – a tím pádem upadnutí v nemilost u velké části českého elektorátu.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelská armáda

Otevřená válka mezi Izraelem a Hizballáhem zřejmě brzy propukne. Oproti Gaze bude úplně jiná

Bublina napětí na Blízkém východě může velice brzy prasknout a vypukne otevřená válka. Izrael provádí tvrdé útoky proti teroristickému uskupení Hizballáh, což výrazně poškozuje území jiného suverénního státu – Libanonu. Konflikt ani zdaleka nebude tak limitovaný, jako v případě války v Pásmu Gazy. Naopak, Hizballáh má dostatečné prostředky pro vedení táhlé a de facto mezistátní války s Izraelem.

včera

V Pásmu Gazy neumírají jen děti, ale celá OSN, varuje Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý prohlásil, že hodnoty OSN a Západu „umírají v Pásmu Gazy,“ zatímco konflikt pokračuje. Vyzval k vytvoření „aliance lidskosti“ s cílem zastavit Izrael, informuje server Economic Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy