Víte, kde se žije nejlépe? Tak se podívejte

Hong Kong - Podoba letošního žebříčku, který hodnotí životní úroveň jednotlivých světových měst, je spíše pesimistická. Do velké míry odráží globální nestabilitu, s níž se Země v poslední době potýká.

Výsledky žebříčku, který sestavila skupina Economic Intelligence Unit (EUI), do velké míry reflektují nedávné světové události, jako byly například letošní teroristické útoky ve Francii a Tunisku či konflikt, jenž zuří na Blízkém východě a na Ukrajině.

První místo již tradičně zaujalo australské Melbourne, za ním následuje Vídeň. Jako třetí se umístil Vancouver, pak Toronto. O páté místo se dělí Calgary s Adelaide. Americká televize CNN doplňuje, že obyvatelé těchto měst si užívají dobré infrastruktury, zdravotní péče a nízké míry vražd a jiných násilných činů.

Není nikterak překvapující, že na opačném konci trůní syrský Damašek, kterému šlape na paty bangladéšská Dháka, Port Moresby, nigerijský Lagos a Tripolis, hlavní město Libye.

Mnoho evropských a severoamerických měst si pak oproti loňskému roku znatelně pohoršilo, a to mimo jiné kvůli takovým událostem, jako byly teroristické útoky na redakci Charlie Hebdo v Paříži či násilným nepokojům v některých městech USA.

Psali jsme:
Nová studie: Který národ je nejmírumilovnější?
 

Žebříček EIU, do kterého je zahrnuto celkem 140 měst, ukazuje, že od roku 2010 životní úroveň v průměru o jedno procento klesla. Nestabilita a nebezpečí pak za stejnou dobu o více než dvě procenta vzrostly. Ačkoliv se tato čísla mohou na první pohled jevit jako zanedbatelná, znamená to, že během pěti let  se snížila životní úroveň v sedmapadesáti městech.

Související

Vyschlé popraskané dno jezera Lake Mead postiženého suchem 15. září 2022 v Boulder City v Nevadě. Jezero Mead, které se nachází u Las Vegas nedaleko hranic mezi Nevadou a Arizonou, zásobuje elektřinou několik částí Arizony, Kalifornie a Nevady a je také zdrojem vody pro venkovské, městské a kmenové oblasti na celém jihozápadě.

Země už není pro člověka bezpečná. Lidstvo ji poškodilo a znečistilo, oznámily vědci

Podle studie provedené 29 vědci z osmi zemí, se Země nachází mimo bezpečný operační prostor pro lidstvo. Tento stav je důsledkem poškozování planety, nadměrného využívání přírodních zdrojů a znečištění. Studie ukázala, že bylo již překročeno šest z devíti planetárních limitů, a to v některých případech výrazně. Tato zjištění poukazují na naléhavou potřebu ochrany životního prostředí a udržitelnosti, aby se člověk mohl nadále bezpečně vyvíjet na této planetě.

Více souvisejících

Země Životní úroveň města

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy