Guru Jára prý ve vězení umírá. S krysami, šváby a v pekelné výhni

Manila - Život Jaroslava Dobeše je v ohrožení, tvrdí jeho příznivci. Muž, známý jako Guru Jára, je už od května držen ve věznici ve filipínské Manile. Podle Járových žáků se ale jeho stav rapidně zhoršuje a prosí politiky, aby se situací co nejrychleji něco udělali.

"Už pět měsíců trpí v mučivých podmínkách imigrační vazby v Manile, jeho tělo je 40 stupňovými vedry, špatnou stravou, děsivými hygienickými možnostmi, v prostředí spolubydlících zločinců, krys, švábů totálně vyčerpané a hrozí mu kolaps, který v tomto prostředí znamená jediné. Smrt," stojí v dopise, který odeslali žáci Guru Járy.

České velvyslanectví na Filipínách ale žádné takové informace nemá. "Jmenovaný v souvislosti se svým zadržením nežádal zastupitelský úřad o žádnou pomoc. Ani z jeho strany, ani ze strany příslušných filipínských úřadů jsme neobdrželi informaci o zhoršení jeho zdravotního stavu," uvedl pro TV Nova konzul z ambasády v Manile Jakub Černý.

Podle dlouholeté žačky duchovního Dagmar Světlovské Guru Jára opakovaně upadl do bezvědomí, před pár dny přestal přijímat potravu a jeho život visí na vlásku. "Informace máme od žáků, kteří byli na místě. Zůstali jsme v šoku a prosíme politiky, aby s touto situací co nejrychleji něco udělali," řekla.

"Podmínky ve vazbě se v posledních dnech ještě výrazně zhoršily poté, co tu přibylo mnoho desítek dalších zadržených osob a navíc se odsud podařilo utéct jednomu Korejci, což mělo okamžitě za následek nejen výměnu mnoha bachařů, ale také obrovské zpřísnění režimu v celém zařízení," uvedl jeden z žáků Guru Járy, který se o víkendu vrátil z Manily.

"Pokud Guru Jára zemře, vina za jeho smrt padne na hlavy těch, kteří proti němu v ČR vznesli falešná obvinění, i těch, kteří dopustili, že před rokem u soudu nebyla předložena svědectví o jeho nevině, a také těch, kteří nyní oddalují nové projednání u soudu, které by odhalilo kořeny spiknutí proti Guru Járovi," stěžují si v rozsáhlém dopise příznivci myslitele.

"Cílem tohoto zinscenovaného procesu je zastrašit lidi z oboru tantry. Připravujeme demonstraci a žádáme, aby Česká republika dostala svoje občany z těchto otřesných podmínek v zahraničí," prozradila Světlovská.

Dopis, ve kterém volají žáci Guru Járy po co nejrychlejším ukončení procesu, kvůli kterému trpí v nelidských podmínkách filipínského vězení, obdržela redakce Novy dnes ráno. Stejný text odeslala Světlovská také všem členům Parlamentu ČR a vlády. Úřady v Manile, které rozhodují o udělení náboženského azylu, čekají na výsledek soudu v České republice.

Ten v minulosti potrestal Jaroslava Dobeše za znásilňování studentek školy deseti lety vězení a jeho spolupracovnice Barbora Polášková dostala devět a půl roku. Letos v květnu mu Olomoucký vrchní soud trest zrušil a případ bude znovu projednávat Krajský soud ve Zlíně.

Související

Guru Jára Původní zpráva

„Odháčkovaných“ žen bylo několik set, tvrdí spolupracovnice Guru Járy. Popsala, jak činy probíhaly

Blízká spolupracovnice Jaroslava Dobeše odsouzeného za několik znásilnění Barbora Plíšková byla vyhoštěna z Filipín. Nyní je v českém vězení. Vzhledem k novému vývoji v případu EuroZprávy.cz zveřejňují více tvrzení, které nám při telefonickém hovoru poskytla léčitelka a spolupracovnice „Guru Járy“ Dagmar Světlovská. Popsala v něm například průběh „odháčkování“. Proběhnout mělo u stovek žen. 

Více souvisejících

Jaroslav Dobeš (guru Jára) Filipíny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy