Výzva k vraždám? Zabití zkorumpovaného novináře je legitimní, řekl prezident Filipín

Manila - Mnoho novinářů, kteří zemřeli násilnou smrtí, si to zasloužilo, prohlásil nový filipínský prezidet Rodrigo Duterte. Ten si za řadu svých kontroverzních výroků vysloužil přezdívku "asijský Trump".

Jeho komentáře byly odpovědí na otázku týkající se svobody tisku poté, co byl v pátek ve filipínské metropoli Manile zastřelen novinář zabývající se kriminálními činy.

Duterte, který zvítězil v květnových prezidentských volbách a oficiálně se úřadu ujme 30. června, na úterní tiskové konferenci řekl, že řada novinářů zabitých na Filipínách byla zkorumpovaná. "Jen to, že je někdo novinář, neznamená, že nemůže být zavražděn, pokud je to mizera. Svoboda projevu nemůže pomoci, když někdo udělá něco špatně," konstatoval.

Národní svaz filipínských novinářů okamžitě výroky nového filipínského vůdce odsoudil. "(Duterte) pod záminkou korupce vyhlásil hon na novináře, aby umlčel tisk, ať už se jedná o jednotlivce či instituce," napsala organizace, která současně přiznala problémy se zkorumpovanými médii v zemi. "Nic nemůže ospravedlnit vraždu novináře," uvedl v prohlášení předseda organizace Ryan Rosuaro. Národní svaz filipínských novinářů tvrdí, že od roku 1992 zahynulo na Filipínách násilnou smrtí dokonce 176 novinářů.

Související

Soud, ilustrační foto

Prokuratura žádá ICC o vyšetřování filipínské války proti drogám. Duterte spolupráci odmítá

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nikdy nebude spolupracovat s případným vyšetřováním Mezinárodního trestního soudu (ICC), prohlásil dnes mluvčí hlavy státu. Prokuratura ICC v pondělí požádala o zplnomocnění zahájit plné vyšetřování filipínského protidrogového tažení, při kterém podle ní mohly být spáchány zločiny proti lidskosti. Obhájci lidských práv možnost vyšetření událostí přivítali, uvedla dnes agentura AP.

Více souvisejících

Rodrigo Duterte Filipíny novináři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy