Spory kolem Jihočínského moře zastínily summit ASEM

Ulánbátar - Summit ASEM dnes skončil, aniž by v závěrečném prohlášení padla přímá zmínka o sporu v Jihočínském moři. Nedávný verdikt z Haagu přesto podle diplomatů jednání zcela zastínil.

Mezinárodní rozhodčí soud v úterý rozhodl, že Čína nemá právo na sporné ostrovy v Jihočínském moři. Peking už předem upozornil, že verdikt neuzná.

Zdroj: YouTube

V závěrečném prohlášení členské země ASEM zopakovaly závazek podporovat námořní bezpečnost a spolupráci, volnost plavby a přeletů, a vyvarovat se používání síly. Spory se mají řešit pomocí mezinárodního práva, charty OSN a Dohody OSN o mořském právu (UNCLOS).

Summitu se zúčastnili zástupci celkem 51 států a představitelé Evropské unie, včetně českého prezidenta Miloše Zemana. V Mongolsku byli také německá kancléřka Angela Merkelová či ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Související

Andrej Babiš

Babiš na summitu ASEM kritizoval daňové úniky a hledal nové trhy

Český premiér Andrej Babiš během summitu Evropské unie s lídry asijských zemí zdůraznil nutnost boje proti daňovým únikům, které podle něho poškozují světovou ekonomiku. Během dvoudenního vrcholného setkání jednal mimo jiné o nových možnostech obchodní spolupráce s Japonskem či Singapurem. Premiér po summitu řekl novinářům, že hodlá v regionu otevřít pro české podnikatele nové trhy.
Ekonomika, ilustrační fotografie

Evropa a Asie jsou připraveny k reformě WTO, má se stát "rovným hřištěm"

Pět desítek zemí Evropy a Asie se dnes v Bruselu na společném summitu shodlo, že jsou připraveny pracovat na reformě Světové obchodní organizace (WTO) tak, aby mohla účinněji reagovat na výzvy současnosti. Vyplývá to z vyjádření účastníků schůzky i z komuniké zveřejněného na závěr setkání. To bylo podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze jasným signálem podpory multilateralismu, volného obchodu a světového pořádku založeného na sdílených pravidlech, v jehož jádru stojí Organizace spojených národů (OSN).

Více souvisejících

ASEM Mongolsko Čína

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy