Válečný torpédoborec USA s ničivými raketami na palubě se srazil s tankerem. Deset námořníků zmizelo

Singapur - Válečný torpédoborec USA John S. McCain se dnes časně ráno nedaleko singapurského přístavu srazil s tankerem Alnic MC převážející 12.000 tun ropy. Zranění utrpělo pět amerických námořníků a 10 se jich pohřešuje.

Poškozený torpédoborec mezitím vlastními silami připlul na singapurskou základnu. Za poslední dva měsíce je to druhá podobná nehoda americké válečné lodi a americké námořnictvo dnes oznámilo, že kvůli incidentům na den přerušilo veškeré aktivity svých lodí na celém světě.

Šéf operací amerického námořnictva, admirál John Richardson, dnes nařídil "operační přestávku" amerických plavidel po celé světě. Podle agentury AFP tak chce předejít dalším podobným incidentům.

Americký ministr obrany Jim Mattis v jordánském Ammánu upřesnil, že je třeba důkladněji vyšetřit, jakým způsobem námořnictvo provádí výcvik svých sil působících v okolí Japonska. Richardson podle Mattise nařídil širší vyšetřování incidentů.

Na místě zasahovala americká letadla a vrtulníky, přítomny byly i remorkéry. Záchranné akci asistovala singapurská námořní a pobřežní stráž a malajské složky, protože ke srážce došlo v malajských vodách Jihočínského moře.

Zranění američtí námořníci byli letecky přepraveni do nemocnice, nikdo z nich podle námořnictva není v ohrožení života.

Torpédoborec John S. McCain, který má ve výzbroji 90 dálkově naváděných střel, byl podle vyjádření amerického námořnictva na rutinní cestě do přístavu. Časně ráno se srazil s ropným tankerem Alnic MC dlouhým 183 metrů, který plul pod liberijskou vlajkou.

Americké plavidlo nese jméno po otci a a dědečkovi amerického senátora Johna McCaina, oba se jmenovali stejně a oba byli admirály. Podle údajů amerického námořnictva byla loď, která patří k jeho 7. flotile a jejíž posádku tvoří obvykle 230 námořníků, po srážce schopna další plavby. JohnMcCain na twitteru uvedl, že se za námořníky modlí.

Ropa do moře neunikla, potvrdila jeho posádka telefonicky agentuře Reuters. Podle informací singapurských úřadů na tankeru nejsou žádní zranění a lodní provoz v oblasti není narušen.

Související

Lodní doprava, ilustrační fotografie.

Húsiové zasáhli americkou nákladní loď. Ke dnu ji však neposlali

Húsiové se v pondělí přihlásili k útoku na americkou nákladní loď v Adenském zálivu. Mluvčí jemenských povstalců podporovaných Íránem uvedl, že při vojenské operaci byly použity vhodné protilodní rakety. Plavidlo se každopádně útočníkům potopit nepodařilo. 

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. Navy) Lodní nehody singapur torpédoborec John S. McCain

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy