Japonský premiér vybídl Putina k uzavření mírové smlouvy: Vladimire, pojď a splníme povinnost

Vladivostok - Ani po 72 letech od konce druhé světové války nemají Rusko a Japonsko uzavřenou mírovou smlouvu, brání tomu územní spor. Japonský premiér Šinzó Abe dnes vybídl ruského prezidenta Vladimira Putina k nápravě.

"Vladimire, pojď a ve dvou splníme tuto povinnost. Překonáme všechny potíže," prohlásil Abe a zdůraznil, že následně rusko-japonské vztahy odhalí svůj plný potenciál. "Právě kvůli tomu jsme povinni udělat tečku za touto nenormální situaci, kdy dosud nemáme mírovou smlouvu," dodal.

Při Putinově návštěvě loni v prosinci v Japonsku oba státníci přiznali, že uzavření mírové dohody mezi oběma zeměmi je složité vzhledem k přetrvávajícím neshodám v otázce Kurilských ostrovů.

Zatímco Abe vybízel k rychlé a rozhodné reakci světového společenství na severokorejské raketové a jaderné testy v podobě maximálního tlaku na Pchjongjang, aby se podřídil rezolucím Rady bezpečnosti OSN, Putin se vyslovil pro pružnější přístup spočívající v postupném zapojování KLDR do regionální spolupráce, například do prodloužení ruské Transsibiřské železniční magistrály až do Jižní Koreje.

List Kommersant připomněl, že vladivostocké fórum si Abe loni vybral k představení své nové politiky vůči Rusku, spočívající v příslibech nebývalých hospodářských výhod, pokud Moskva předá Japonsku jihokurilské ostrovy a uzavře mírovou smlouvu. Putin tehdy ochotně souhlasil, že situace s mírovou smlouvou není normální, ale o ostrovech mlčel.

Putin dnes Abeho pozval, aby se příští rok zúčastnil ekonomického fóra v Petrohradu. Abe se zase nabídl, že v Japonsku uspořádá zápas mezi dvěma milovníky juda, Putina a mongolského prezidenta. Chaltmágín Battulga je totiž stejně jako Putin držitelem černého pásu v tomto sportu.

"Já černý pás nemám, ani si nechci přivodit zranění, a tak budu skvělému souboji tichounce přihlížet," poznamenal japonský premiér podle agentury Interfax.

Japonsko a Rusko se přou o jižní část Kuril od roku 1945. Tokio vznáší na základě dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz. Z ostrovů bylo tehdy vystěhováno 17.000 Japonců, kteří odešli na nedaleký ostrov Hokkaidó. Tokio, které bylo ve válce poraženo, ruskou svrchovanost nad jižními Kurilami neuznává.

Související

Státní pohřeb japonského expremiéra Šinzóa Abeho

Modlitbami a čestnou salvou dnes Japonsko uctilo památku expremiéra Šinzóa Abeho

Modlitbami a čestnou salvou dnes Japonsko uctilo památku bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Abe zemřel v červenci poté, co ho během předvolebního projevu smrtelně postřelil bývalý voják. První státní pohřeb po 55 letech v Japonsku hluboce rozdělil veřejnost. Kritici poukazují mimo jiné na vysokou cenu obřadu či na kontroverzní vztahy Abeho a jeho Liberálnědemokratické strany (LDP) s Církví sjednocení, která je známá jako moonisté.
Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.

V Japonsku se snažil upálit muž kvůli pohřbu pro Abeho

Poblíž úřadu japonského premiéra se dnes ráno pokusil upálit muž,. Zřejmě tak protestoval proti státnímu pohřbu bývalého premiéra Šinzóa Abeho, který v červenci zemřel při atentátu. Zhruba sedmdesátiletý muž policii sdělil, že se úmyslně polil hořlavinou. Kvůli rozsáhlým popáleninám skončil v nemocnici, stejně tak jako jeden zasahující policista, uvedl server The Guardian.

Více souvisejících

Šinzó Abe Vladimír Putin Japonsko Rusko Jižní Kurily

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy