V Antarktidě uhynuly hlady tisíce mláďat tučňáků, přežila jen dvě

Sydney - Na rozlomení ledovce Mertz u východních břehů Antarktidy doplatily tisíce mláďat tučňáků. Pošly hladem, protože dospělí musejí překonávat větší vzdálenost při shánění potravy.

Studiem tučňáků v této části Antarktidy se s podporou Světového fondu na ochranu přírody (WWF) zabývají vědci z francouzského střediska pro vědecký výzkum od roku 2010. Pozorují kolonii 18.000 párů tučňáků kroužkových a zjistili, že poslední reprodukční období na přelomu let 2016 a 2017 přežila pouze dvě mláďata.

"Vlivem rozlomení ledovce Mertz v roce 2010 podmínky dozrávají k tomu, že se to může opakovat častěji, moře před kolonií se mění," řekl Yan Ropert-Coudert z výzkumné stanice. To, že i v budoucnu mláďata v kolonii nepřežijí, může podle něj ovlivnit také změna teploty, síla a směr větru a nestálost vodních ploch, které se vytvářejí mezi ledem.

Tučňáci se živí výhradně krilem, tedy malými mořskými korýši. V Antarktidě se jim až dosud dařilo, ale v poslední době je ohrožují klimatické změny, které mají vliv na odtávání pobřežního ledu a na ústup ledovců. Mláďata dokážou přežít ve sněhu, ale ne v dešti. Množství potravy se mění s oteplováním vody.

Kolonie, kterou se vědci zabývají poblíž ledovce Mertz, měla před čtyřmi lety 20.196 párů. Sezonu ale nepřežilo ani jedno mládě. I tehdy se změnily podmínky na pobřeží a mláďata navíc promokla v době, kdy ještě neměla vodě odolné peří. Pak se prudce ochladilo.

Související

Více souvisejících

tučňáci antarktida Austrálie globální oteplování Zvířata

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy