Ostře sledovaná schůzka: Trump jednal s Dutertem, ten zazpíval milostnou píseň

Manila - Americký prezident Donald Trump se dnes na Filipínách na okraj summitu ASEAN sešel mimo jiné s japonským premiérem Šinzóem Abem a australským předsedou vlády Malcolmem Turnbullem. Hovořil s nimi o severokorejských raketových testech a obchodních vztazích. V jednání o druhé otázce podle něj dosáhli velkého pokroku. Novináři ostře sledovaná byla schůzka Trumpa s filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem kvůli možné debatě o stavu lidských práv v zemi.

Duterte od nástupu do funkce loni v červenci vedl válku proti drogovým překupníkům, kterou letos v říjnu ukončil. Oficiální statistika uvádí, že při policejních operacích bylo zabito okolo 3900 lidí, předpokládá se ale, že počet obětí je o několik tisíc vyšší. V květnu si Trump vysloužil kritiku, když Dutertemu během telefonátu řekl, že v tažení proti drogám odvádí skvělou práci.

Mluvčí filipínské hlavy státu Harry Roque dnes prohlásil, že o lidských právech prezidenti nediskutovali. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová ale podle Reuters sdělila, že toto téma Trump krátce zmínil. "Konverzace se zaměřila na IS (Islámský stát), nelegální drogy a obchod. Lidská práva byla krátce vzpomenuta v kontextu filipínského boje proti narkotikům," řekla Sandersová.

Duterteho úřad novinářům sdělil, že vztahy mezi oběma prezidenty jsou vřelé, přátelské a upřímné a že oba mají podobný názor na bývalého amerického demokratického prezidenta Baracka Obamu. Trump Obamu opakovaně kritizuje. Prezidenti se podle Manily také ujistili o tom, že spojenectví USA a Filipín je velmi silné a těsné.

O přátelské atmosféře Trumpovy návštěvy Filipín vypovídá i událost na slavnostní večeři, kterou v neděli Duterte pro ostatní účastníky summitu uspořádal. Duterte při ní zazpíval filipínskou milostnou píseň Ikaw (Ty). "Jsi světlo mého světa, polovina mého srdce," citovala agentura Reuters část jedné sloky. Duterte poté uvedl, že píseň zazpíval na přání vrchního velitele Spojených států.

ASEAN slaví 50. výročí vzniku a na svůj summit vedle USA přizvalo i další nečlenské, ale partnerské země, jako jsou Japonsko, Austrálie a Indie.

Související

Soud, ilustrační foto

Prokuratura žádá ICC o vyšetřování filipínské války proti drogám. Duterte spolupráci odmítá

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nikdy nebude spolupracovat s případným vyšetřováním Mezinárodního trestního soudu (ICC), prohlásil dnes mluvčí hlavy státu. Prokuratura ICC v pondělí požádala o zplnomocnění zahájit plné vyšetřování filipínského protidrogového tažení, při kterém podle ní mohly být spáchány zločiny proti lidskosti. Obhájci lidských práv možnost vyšetření událostí přivítali, uvedla dnes agentura AP.

Více souvisejících

Rodrigo Duterte Donald Trump Filipíny ASEAN

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy