Utajený test KLDR: Raketa údajně zasáhla vlastní město

Washington - Severokorejské pokusy raket neskončily vždy úspěchem. Jedna z nich testovaná minulý rok měla podle informací amerických a jihokorejských úřadů omylem zasáhnout jedno ze severokorejských měst. Podle těchto údajů se mělo jednat o neúspěšný test rakety středního doletu Hwasong-12. O zpackaném testu napsal deník The Independent.

Nová data amerických úředníků tvrdí, že raketa zasáhla město Tokčchon, jež je vzdálené zhruba 150 kilometrů od Pchjongjangu a kde žije kolem 200 tisíc obyvatel.

Raketa pravděpodobně explodovala při dopadu a způsobila četné škody průmyslovým a zemědělským budovám. Tak to alespoň popsal americký časopis Diplomat, který zároveň nabídl satelitní snímky budov od svého amerického zdroje.

Zpráva uvádí, že po startu z letiště Pukčchang letěla raketa přibližně 24 kilometrů na severovýchod. V případě selhání mohou střely s kapalným palivem způsobit mohutné výbuchy. Podle snímků Google Earth se tak stalo i tentokrát, když satelit zaměřil oblast srovnanou se zemí, kde dříve stála budova.

Americký server píše, že údaje o počtu obětí a o tom, jestli si výbuch vyžádal lidské životy, jsou neověřitelné kvůli izolační politice KLDR. Zároveň naznačuje, jakou katastrofou může skončit další pokažený test. Pokud by střela mířila například do Tichého oceánu, mohla by v důsledku chyby spadnou na Japonsko.

Severní Korea navíc nedává dopředu žádná varování, že rakety bude testovat. Tím nechává všechny ostatní v nejistotě, zda se v Pchjongjangu provádí test, nebo zahajuje útok.

Jak jsme již dříve psali, japonský premiér v rozhovoru pro novináře uvedl, že Severní Korea pokračuje v provokacích, které označil za "absolutně nepřijatelné". Podle japonského politika se nedají čekat dobré kroky od Jižní Koreje ani v budoucnu.

"Nebudu přehánět, když řeknu, že bezpečnostní jistoty na území Japonska jsou vůbec ty nejnižší od konce Druhé světové války," řekl Abe na novoroční tiskové konferenci.

Související

ostrov Guam

Noční můra je skutečností: KLDR má Guam na dostřel

Soul - Severní Korea svým dnešním raketovým testem jasně dokázala, že je schopna zasáhnout americký tichomořský ostrov Guam, byť armáda USA oznámila, že střela nepředstavovala hrozbu pro Severní Ameriku ani pro pacifické území Guamu.

Více souvisejících

rakety Hwasong-12 USA (Spojené státy americké) Jižní Korea Severní Korea (KLDR) test rakety dlouhého doletu

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy