Noční můra je skutečností: KLDR má Guam na dostřel

Soul - Severní Korea svým dnešním raketovým testem jasně dokázala, že je schopna zasáhnout americký tichomořský ostrov Guam, byť armáda USA oznámila, že střela nepředstavovala hrozbu pro Severní Ameriku ani pro pacifické území Guamu.

Ostrov, kde mají Spojené státy rozmístěných 7000 vojáků, je od KLDR vzdálen 3400 kilometrů. Raketa uletěla 3700 kilometrů. "Palebná vzdálenost tohoto testu je významná, protože Severní Korea ukázala, že by svou střelou mohla zasáhnout Guam," uvedl v prohlášení mezinárodní Svaz znepokojených vědců (UCS).

Podle analytiků citovaných agenturou AP dnes Severní Korea s největší pravděpodobností testovala raketu středního doletu Hwasong-12, tedy stejnou střelu jako 29. srpna. Odpal byl také proveden ze stejného místa - z mezinárodního letiště ve čtvrti Sunan na severním okraji hlavního města Pchjongjangu. V srpnu raketa urazila přibližně 2700 kilometrů a dosáhla maximální výšky kolem 550 kilometrů.

Počátkem srpna jeden ze severokorejských generálů podrobně popsal možný útok na ostrov Guam ležící ze všech amerických území nejblíže Korejskému poloostrovu. Čtyři rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu. Na tomto malém ostrůvku žije asi 160.000 obyvatel.

Pchjongjang zpočátku pokusně odpaloval rakety středního doletu Hwasong-12 a mezikontinentální raketu Hwasong-14 do velkých výšek, aby omezil jejich dosah a vyhnul se přeletům nad sousedními zeměmi. Při posledních dvou zkouškách byly ale úhly odpalu podstatně ostřejší. Podle expertů lze předpokládat, že Severní Korea bude nyní při svých testech zkoušet, zda hlavice raket přečkají drsné podmínky návratu do atmosféry a náležitě explodují.

Jihokorejští vojenští odborníci tvrdí, že Severokorejci zatím neovládají technologii potřebnou pro chránění nálože během návratu do atmosféry. Bez ochranných prvků náklad nevydrží žár a vibrace provázející sestup rakety. Pro vývoj mezikontinentální střely je zvládnutí technologie návratu klíčové.

"Je to největší vzdálenost, do které kdy severokorejská balistická raketa doletěla," uvedl k dnešnímu testu na twitteru Joseph Dempsey z Mezinárodního ústavu pro strategická studia (IISS). "To jasně ukazuje, že KLDR má dostatečný dosah - nikoli však nutně přesnost - pro realizaci svého projektu Guam," dodal.

Související

Více souvisejících

ostrov Guam Severní Korea (KLDR) Severokorejské zbraně Jižní Korea rakety Hwasong-12

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy