KLDR vyšle na olympiádu orchestr. Kimova dívčí kapela patrně zůstane doma

Soul - Severní Korea vyšle 140členný orchestr do Jižní Koreje jako součást delegace svých umělců, kteří v zemi vystoupí během zimních olympijských her. Podle jihokorejské vlády se na tom dnes v pohraničním demilitarizovaném pásmu dohodli zástupci obou Korejí.

KLDR minulé úterý při prvních oficiálních rozhovorech s Jižní Koreou od roku 2015 oznámila, že vyšle svou delegaci na zimní olympiádu v Jižní Koreji. Dnešní rozhovory, které se uskutečnily na severokorejské straně pohraniční vesnice Pchanmundžom, se zaměřily na podrobnosti kolem vyslání umělecké delegace KLDR na olympiádu, včetně jejího složení a také termínů a míst představení severokorejských umělců.

Orchestr z KLDR vystoupí v metropoli Soulu a ve městě Kangnung, kde se uskuteční některé z olympijských soutěží, uvedlo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

V závěrečném prohlášení vydaném po dnešních mezikorejských jednáních naopak není zmínka o známé severokorejské dívčí skupině Moranbong, jejíž kapelnice se účastnila rozhovorů. Členky skupiny Moranbong, které vybírá osobně severokorejský vůdce Kim Čong-un, vystupují často v minisukních a v botách na vysokých podpatcích, zpívají a hrají na různé hudební nástroje, včetně houslí, elektrických kytar a kláves a v KLDR jsou velmi populární. Skupina je poplatná Kimovu režimu, ale svými vystoupeními značně připomíná jihokorejské popové kapely.

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení se zástupci obou Korejí sejdou znovu ve středu, tentokrát na jihokorejské straně vesnice Pchanmundžom, aby projednali účast severokorejských sportovců na hrách. Do olympijské krasobruslařské soutěže se kvalifikovala severokorejská sportovní dvojice Rjom Te-ok a Kim Ču-sik. Jižní Korea dnes podle agentury AP uvedla, že se zástupci obou Korejí navíc už v zásadě dohodli na vyslání společného týmu hokejistek a sdělili to Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV), který musí tento plán schválit.

Mluvčí jihokorejského ministerstva sportu řekl, že možný společný korejský ženský hokejový tým bude jedním z témat schůzky představitelů MOV se zástupci národních olympijských výborů Jižní Koreje a KLDR v sídle MOV v Lausanne 20. ledna. Pokud se podaří myšlenku realizovat, půjde o první společný korejský olympijský tým, napsala agentura AP.

Jihokorejský ministr sportu To Čong-hwan dnes v parlamentu prohlásil, že na schůzce v Lausanne se bude hovořit i o tom, zda korejské výpravy nastoupí na zahájení olympiády společně pod jednou vlajkou.

Agentura AP nicméně upozornila, že nedůvěra mezi Pchjongjangem a Soulem přetrvává. V neděli komunistický režim pohrozil, že by mohl zrušit plán vyslat na olympijské hry svou delegaci kvůli údajným "odporným" snahám Soulu mezikorejské usmiřování mařit. Varování je však mírnější než obvyklá agresivní severokorejská rétorika a podle agentury AP se zdá, že poslední náznaky oteplování na Korejském poloostrově nejsou bezprostředně ohroženy.

"Měli by vědět, že vlak a autobus, které povezou naši delegaci na olympiádu, jsou stále v Pchjongjangu," napsala severokorejská oficiální agentura KCNA. "Jihokorejské úřady by se měly raději zamyslet, jaké nepříznivé následky by mohlo mít jejich nezdvořilé chování," varovala KCNA. Agentura kritizovala jihokorejského prezidenta Mun Če-ina za to, že prý přiznal zásluhu na konání mezikorejských jednání americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Olympijské hry 2018 Kim Čong-un skupina Moranbong (KLDR) Mezinárodní olympijský výbor

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy