V Kambodži proběhly kontroverzní volby. Diktátorský premiér zvítězil, opozici předem zlikvidoval

Phnompenh - V Kambodži se konaly kontroverzní parlamentní volby. Za jejich vítěze se prohlásil dlouholetý premiér Hun Sen. Podle předběžného odhadu získala Strana kambodžského lidu (CPP) kolem stovky z celkem 125 mandátů v zákonodárném sboru Opozice vyzvala k bojkotu hlasování.

Kromě vládnoucí strany se voleb zúčastnila asi dvacítka dalších politických uskupení. Většinou se ale jedná o malé strany, které nemají dostatek finančních prostředků. Některé byly navíc podle komentátorů zřízeny vládnoucí stranou, aby se vytvořilo zdání spravedlivého volebního boje.

Klíčovou roli při usnadnění premiérovy cesty k prodloužení mandátu sehrálo vyřazení jakéliv věrohodné opozice z voleb. Největší opoziční uskupení, Kambodžskou národní stranu záchrany (CNRP), loni v listopadu rozpustil kambodžský nejvyšší soud s odůvodněním, že se její členové spikli s USA s cílem svrhnout vládu.

V minulých volbách v roce 2013 nebyla opoziční Kambodžská národní strana záchrany daleko od vítězství, když získala 44 procent hlasů voličů.

Po rozpuštění strany byli poslanci CNRP vyloučeni z parlamentu a 118 členům strany bylo zakázáno účastnit se pět let politického života. Většina vůdců Kambodžské národní strany záchrany uprchla do zahraničí.

Veterán kambodžské opozice Sam Rainsy, který odešel v roce 2015 do francouzského exilu, aby se vyhnul stíhání, již v dubnu apeloval na voliče, aby se hlasování neúčastnili.

Hun Sen od mládí bojoval v jednotkách ultrakomunistických Rudých Khmerů krutého diktátora Pol Pota. Při bojích o Phnompenh v jejich řadách přišel o oko a částečně ochrnul. Při dlouhodobém léčení v nemocnici přehodnotil své názory, rozešel se s polpotovci a v červnu 1977 se připojil ke kambodžským provietnamským silám, které na jaře 1978 zahájily povstání proti Polpotovu genocidnímu režimu.

Související

Tchaj-Wan

Tchaj-wan se snaží osvobodit 333 občanů, které do Kambodže vylákaly zločinecké skupiny

Tchaj-wan se snaží osvobodit 333 svých občanů, které do Kambodže vylákaly zločinecké skupiny slibující vysoké mzdy za práci v oblasti technologií. Zločinci Tchajwance po příjezdu nutili pracovat v call centrech, která sloužila k podvodům zaměřeným na pevninskou Čínu. Z Číňanů měli pracovníci lákat peníze na neexistující vládní poplatky a investiční příležitosti, informovala dnes agentura AP.

Více souvisejících

Kambodža Hun Sen (premiér Kambodži)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 24 minutami

před 35 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy