Mladé dívce v Indii uřízli hlavu. Za vraždou ze cti stojí podle policie rodina

V Indii přitáhl pozornost další případ hromadného znásilnění. Teď se však zdá, že mladou dívku pravděpodobně zavraždila její rodina. Podle policie šlo o vraždu ze cti. Násilí páchané na ženách je v Indii značně rozšířené. V posledních letech tamní vláda zpřísnila tresty za znásilnění. Nově hrozí pachatelům, kteří napadnou děti mladší dvanácti let, i trest smrti.

Tělo 16leté dívky z indického státu Bihár, bylo nalezeno v neděli šestého ledna. Podle rodiny byla pohřešována už od 28. prosince. Dívka byla brutálně zavražděna, měla uříznutou hlavu a řezné rány na hrudi.

Prvotní verze hovořila i o tom, že byla v obličeji polita kyselinou, ty však nakonec policie vyvrátila. Rodina tvrdila, že byla mladá dívka před vraždou hromadně znásilněna. „Šli jsme na stanici, ale policisté nevyplnili zprávu o pohřešované,“ citoval server The Logical Indian blízkého příbuzného rodiny.

Nález ostatků vyvolal ve městě Gaya, odkud dívka pocházela, demonstrace, kterých se účastnily stovky lidí. Ti žádali rychlé vyšetření případu a potrestání viníků. Policii vyčítali, že nekoná dostatečně rychle. Podle deníku Guardian připomněly protesty vlnu demonstrací, která se vzedmula v roce 2012, kdy byla v Dillí hromadně znásilněna mladá studentka. Ta následkům brutálního útoku podlehla.

A series of candlelight marches are being planned multi-city. An activist on the ground says he’s under threat from goons. @NitishKumar please see that justice is done. pic.twitter.com/pMn1hvUZeK

— Rituparna Chatterjee (@MasalaBai) 10. ledna 2019

Nyní však v případu nastal zvrat. Policie některé členy rodiny zatkla a podezírá je z účasti na dívčině vraždě. „Je to případ vraždy ze cti,“ řekl velitel policie ve městě Gaya Radžív Kumara Mishrana. „Dívka z domu s někým odešla 28. prosince, ale po třech dnech se vrátila. To rozhněvalo její rodiče, kteří naplánovali tuto chladnokrevnou vraždu s pomocí svého známého, který pracuje jako řezník.“

Pitva prý vyloučila, že by byla dívka znásilněna. Policie tvrdí, že podezření o vině příbuzných pojala téměř ihned. „Když jsme se pokusili setkat s rodinou dívky, nebylo nám to umožněno. Když s nimi nakonec policie přeji jen mluvila, řekla nám její mladší sestra, že se dívka vrátila domů 31. ledna. Protože byla naposledy viděna ten s den s otcovým přítelem, zatkla policie dotčného muže i dívčiny rodiče,“ řekl podle webu Asianage.com Radžív Mishra.

„Poté, co jsme nalezli tělo, jsme rodiče několikrát předvolali na policejní stanici, ale vymlouvali se a nedorazili. Jejich zvláštní snaha vyhnout se výpovědi jen posílila naše podezření. Mezitím jsme zadrželi toho řezníka, který nám celý incident popsal,“ citují Mishrana noviny Hindustan Times.

Útěky za milenci, nebo naopak před dohodnutými sňatky, jsou podle policie v oblasti často tvrdě trestány. Mladí lidé, kteří se vezmou bez souhlasu rodiny, jsou z konzervativní a patriarchální společnosti vyloučeni a celá rodina je stigmatizována. Proto podle úřadů dochází často k vraždám ze cti. Obzvláště v chudších a venkovských částech Indie je navíc stále silně zakořeněný kastovní systém.

Deník The Guardian cituje statistiku Národního archivu kriminálního úřadu, podle které v roce 2016 v zemi zaznamenali 69 prokázaných vražd ze cti. Podle aktivistů je však skutečné číslo mnohem vyšší.

Související

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Více souvisejících

Vražda Policie Indie společnost Indie smrt násilí na dětech

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy