Slavný duchovní vůdce byl v Indii odsouzen za vraždu novináře

Dříve populární duchovní vůdce Rahím Singh byl dnes v Indii odsouzen za podíl na vraždě novináře, který psal o znásilněních, jichž se guru dopouštěl. Žurnalista byl zastřelen v roce 2002. Za samotná znásilnění byl již Sing odsouzen v roce 2017 ke 20 letům vězení. Podle listu The Guardian protestovalo předloni po vyhlášení rozsudku po celé zemi 150.000 jeho příznivců a při střetech s armádou zemřelo nejméně 30 osob. Dnes ale žádné násilí nepropuklo.

V dobách své největší slávy se Sing chlubíval, že má po celém světě až 60 milionů příznivců, a stýkal se s nejvýše postavenými politiky. Proslul okázalým životním stylem a spolu s desítkami tisíc svých následovníků obýval rozlehlý ášrám s vlastním hotelem, kinem, továrnami, školami a kriketovým stadionem.

Jeho štěstí se začalo obracet až v roce 2002, kdy jedna z žen z jeho okolí popsala v anonymním dopise indickému premiérovi, že ji duchovní vůdce znásilnil. Informace o dopise ve svých novinách zveřejnil žurnalista Čander Čhatrapatí, který byl několik měsíců poté nalezen zastřelený před svým domem. Jeho syn potom vedl dlouhá léta vyčerpávající kampaň za odsouzení pachatelů.

Dočkal se až dnes, kdy soud seznal Singha vinným z objednání vraždy. Pořádkové síly ve městě, kde soud zasedal, byly připraveny na nepokoje, tentokrát k nim ale nedošlo. Hvězda svatého muže totiž asi definitivně zhasla. Podle listu The Guardian dnes i jeho dříve prosperující ášrám zeje prázdnotou.

Singh Rahím Vražda Indie novináři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy