Japonský ostrov Hokkaidó zasáhlo zemětřesení, hrozí sesuvy půdy

Zemětřesení o síle 5,7 stupně zasáhlo dnes nejsevernější japonský ostrov Hokkaidó. Zatím nejsou žádné informace o zraněných nebo škodách a nehrozí ani přívalová vlna cunami; otřesy by ale mohly způsobit sesuvy půdy. Informovala o tom agentura AP.

Podle japonské meteorologické agentury zasáhly otřesy jihozápadní část ostrova, jejich ohnisko bylo v hloubce zhruba 30 kilometrů. Mluvčí vlády Jošihide Suga na tiskové konferenci uvedl, že u jaderných elektráren v této oblasti nebyly zjištěny žádné problémy.

【Airport reopens runway】Transport authorities say New Chitose Airport in Hokkaido has reopened one of its two runways.The airport closed both of its runways for safety checks after the earthquake.The other runway remains closed. #earthquake #Hokkaido

— NHK生活・防災 (@nhk_seikatsu) 21. února 2019

Státní televize varovala před možnými sesuvy půdy. Stejná oblast byla zasažena loni v září otřesy o síle 6,7 stupně Richterovy škály, které vyvolaly desítky sesuvů půdy, pod nimiž zahynulo více než 40 lidí. Desítky dalších utrpěly zranění.

Zemětřesení jsou v Japonsku poměrně běžná. Země leží v seizmicky velmi aktivní oblasti, v níž dojde k pětině všech světových zemětřesení o síle šesti a více stupňů.

V březnu 2011 zasáhlo severovýchod Japonska silné zemětřesení devátého stupně a následná přívalová vlna cunami. Na 19.000 lidí tehdy přišlo o život nebo jsou od té doby pohřešovaní. Vlna také způsobila havárii v jaderné elektrárně Fukušima.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko zemětřesení v Japonsku Zemětřesení Sesuv půdy

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 34 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy