Vyhynutí v přímém přenosu: V zoo uhynula vzácná kožnatka, na světě zbyly poslední tři

Poslední známá žijící samice vzácné želvy kožnatky Swinhoeovy uhynula v zoologické zahradě na jihovýchodě Číny.

Oznámily to dnes podle agentury AP místní úřady. Celkem se nyní na světě vyskytují jen tři želvy tohoto druhu.

Čínská zoo Su-čou chová jednoho samečka této obrovské sladkovodní želvy. Dvě vzácné kožnatky údajně žijí ještě ve volné přírodě ve Vietnamu, jejich pohlaví však není známo.

Podle čínských médií zřejmě poslední samičce na světě bylo 90 let a krátce před svou smrtí podstoupila pátý pokus o umělé oplodnění. Samice uhynula v sobotu odpoledne.

Související

Ilustrační foto

Záchranu želviček u břehů USA zkomplikovalo počasí a porucha

Záchranáři dopravili do bezpečí stovky karet Kempových, které našli na plážích massachusettského Cape Codu polomrtvé kvůli ochlazující se vodě oceánu. Většinu dobrovolníci a záchranáři přesunuli do bostonského akvária a střediska pro mořské živočichy v Bourne v Massachusetts.
Želvy

Na Galapágy se vrátila želva, která pomohla zachránit svůj poddruh

Do volné přírody na jednom z Galapážských ostrovů vypustili ekvádorští ochranáři patnáct samců želv sloních, kteří v uplynulých desítkách let pomáhali se záchranou svého druhu. Byl mezi nimi i více než stoletý Diego, jemuž je připisován hlavní podíl na záchraně poddruhu chelonoidis nigra hoodensis, informovala dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

Želvy Čína

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy