Kauza zvrhlého kardinála Pella má dohru: Soud obvinil 23 novinářů a 13 vydavatelů

Australský soud ve státě Viktoria se dnes má zabývat obviněním, v němž místní prokuratura viní tři desítky australských novinářů a vydavatelů z porušení mlčenlivosti v kauze australského kardinála George Pella. Informovala agentura Reuters, podle níž hrozí v takovém případě v Austrálii tresty až pět let vězení či vysoké pokuty. K zastavení soudního řízení vyzvala mimo jiné americká nevládní organizace Výbor na ochranu novinářů (CPJ).

Kardinál Pell byl odsouzen letos v březnu k šesti letům vězení za sexuální zneužití dvou chlapců z církevního sboru v 90. letech. Pell obvinění odmítá a proti rozsudku se odvolal.

Australský soud o Pellově vině poprvé rozhodl už loni v prosinci, kdy soud zároveň vydal dočasné embargo na informace. Některá australská média nicméně tehdy uvedla, že vysoce postavená osoba byla shledána vinnou z vážného zločinu. Australská média ale tehdy jméno kardinála neuvedla.

What's happening is media lawyer Dr Collins is arguing the allegations against the journalists and news orgs are not specific enough. He's asking the department of prosecutions to give more details about the alleged offending and dates it allegedly occured. #Pell #contempt

— Melissa Davey (@MelissaLDavey) 15. dubna 2019

Embargo na informování o případu soud zrušil letos v únoru, kdy byl Pell uznán vinným a kdy zároveň soud zrušil obvinění, která měla být předmětem jiného soudu s Pellem.

Prokuratura australského státu Viktoria viní z porušení mlčenlivosti v této kauze 23 novinářů a 13 vydavatelů. Jsou mezi nimi například společnosti Nine Entertainment Co, Australian Financial Review či Macquarie Media. Společnost Nine obvinění odmítla a uvedla, že ji překvapilo. Macquarie Media to odmítla komentovat.

Podle učitele žurnalistiky z Griffithovy univerzity Marka Pearsona, jehož citovala agentura Reuters, tento případ mimo jiné dokazuje, jak zákony nestačí tempu vývoje publikování informací v globálním internetovém věku. Podle Pearsona ale soudy jen dělají svou práci. "Soudy musí dát najevo, že hájí spravedlivý proces a že lidé nemohou publikovat, co chtějí, pokud by to mohlo poškodit proces," uvedl také Pearson.

Za porušení soudního příkazu mlčenlivosti hrozí v Austrálii až pět let vězení nebo pokuty kolem 100.000 australských dolarů (asi 1,6 milionu korun) pro jednotlivce a skoro pětkrát tolik pro firmy.

Související

George Pell

Australský kardinál Pell věděl o zneužívání dětí, uvedla komise

Australský kardinál George Pell věděl o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími v Austrálii, nepodnikl ale žádné kroky, aby mu zabránil. Uvedla to australská královská komise, která byla vyšetřením případů pověřena. Její šetření skončilo už v roce 2017, informace týkající se Pella byly však zveřejněny až dnes, napsal zpravodajský server BBC News.

Více souvisejících

George Pell (kardinál) novináři Austrálie

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy