Australská kavárna, která dávala přirážku mužům, končí

Kavárna v australském Melbourne, která se proslavila 18procentní přirážkou pro muže, v neděli po necelých dvou letech zavře. Podnik, jehož záměrem bylo upozornit na rozdíly v platech mezi muži a ženami, se stal terčem kritiky. Jeho majitelka ale uvedla, že to nebylo důvodem zavření kavárny, prý ji už pouze nechce provozovat.

Kavárna "se stala boxovacím pytlem, do kterého bušilo Melbourne i uživatelé internetu," uvedla Alexandra O´Brienová, která předloni v létě kavárnu Handsome Her založila. Chtěla, aby se z ní stalo místo, kde se bude mluvit o ženách a jejich postavení ve společnosti. V neděli se v kavárně bude konat velká oslava na rozloučenou.

Soon after opening its doors in August 2017, #HandsomeHer in Melbourne caused an online and media storm: https://t.co/SZ7kQwhDyW pic.twitter.com/1g1JzR4jk8

— Images (@dawn_images) 26. dubna 2019

Muži měli za nápoje a jídlo v kavárně platit částky o 18 procent vyšší jen jeden týden v měsíci, a navíc jedině tehdy, pokud sami chtěli. Jinak by majitelka kavárny měla problémy se zákonem, protože jak připomíná agentura DPA, Austrálie má přísné zákony proti diskriminaci. Peníze, které kavárna díky přirážce pro pány získala navíc, byly určeny na projekty týkající se ženské otázky.

Podle jedné studie, na níž se O´Brienová odvolávala, vydělávají muži v Austrálii o 18 procent více než ženy.

Česko patří v EU k zemím s největším rozdílem v odměňování žen a mužů. Podle údajů ČSÚ medián mezd v loňském posledním čtvrtletí dosáhl u mužů 31.910 korun a u žen 26.490 korun. Mužská částka byla o pětinu vyšší. Ženy pracují v hůř odměňovaných oborech a na nižších pozicích, do vedoucích postů se dostávají obtížně. Často ale i na stejných místech a ve stejných profesích mívají méně peněz než jejich kolegové.

Související

Čtyřicetiletý Joel Cauchi byl identifikován jako útočník v Bondi Junction.

Policie zná pachatele útoku v Sydney. Trpěl duševní poruchou

Australská policie identifikovala čtyřicetiletého muže, trpícího duševní poruchou, jako pachatele sobotního útoku nožem v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney, při kterém přišlo o život nejméně šest lidí. Uvedly to světové agentury s odvoláním na australskou policii. 

Více souvisejících

Austrálie Muži diskriminace ženy Restaurace zajímavosti

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

Černý kašel není jediný. SZÚ upozornil na jiné nemoci s podobnými příznaky

Za uplynulý týden přibylo 1 266 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Celkem se již letos potvrdilo 12 239 případů onemocnění. Ústav v aktuální zprávě upozornil i na jiné nemoci, které se podobají černému kašli.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy