Rodí se totalitarismus 21. století? Přišlo "mrazivé" varování

Svět se v posledních měsících pomalu probouzí kvůli mimořádné „kulturně-genocidní kampani“, kterou vede Čína proti muslimům ve svém severním regionu Sin-ťiang, konstatuje editorial serveru Washington Post. Vlivný americký deník připomíná, že milion tamních obyvatel byl poslán do koncentračních táborů, kde jsou nuceni vzdávat se svého náboženství a memorovat se propagandu čínského režimu.

Bezprecedentní ohrožení svobody

„Toto odporné porušování lidských práv musí být plně vyšetřeno a potrestáno,“ nabádá washingtonský deník. Dodává, že podobné znepokojení vyvolávají i prostředky, které Čína ke svým represím využívá.

Sin-ťiang se stal podle renomovaného serveru laboratoří pro vývoj uceleného, technologicky vyspělého systému pro sledování lidí a jejich chování, který představuje bezprecedentní ohrožení svobody, a to nejen v západní Číně, ale potenciálně v celém světě.

To, co je známo o tzv. Integrované společné operační platformě, neboli systému zajišťujícím masové sledování v Sin-ťiangu, shrnula nedávná zpráva lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW), poukazuje editorial. Vysvětluje, že organizace dokázala za pomoci úpravy mobilní aplikace napojené do systému zjistit, jaká data čínské úřady shromažďují o každém obyvateli provincie a jaké informace vedou systém, aby nařídil vyšetřování konkrétní osoby, případně její odeslání do tábora.

Zjištění jsou podle amerického deníku mrazivá. „Systém monitoruje pohyb lidí pomocí sledování trajektorie a polohy dat z jejich telefonů, průkazů totožnosti a automobilů; sleduje také využívání elektřiny a čerpacích stanic všemi v regionu,“ cituje Washington Post zprávu HRW. Dodává, že pokud systém zaznamená nepravidelnosti či odchylky od toho, co považuje za normu - například používání telefonu uživatelem, kterému zařízení nepatří, výkyv ve spotřebě elektřiny či opuštění oblasti, kde je jedinec registrován, bez policejního povolení -, označí tyto „ministopy“ úřadům jako podezřelé, čímž vyvolá vyšetřování.

Následuje práce policie, která shromáždí o jedinci další data – například krevní skupinu, či barvu jeho automobilu – a prověří jeho telefony, zda neobsahují jednu z jednapadesáti síťových aplikací považovaných za podezřelé, nastiňuje prestižní server. Poukazuje, že mezi ně spadají protokoly VPN či komunikační platformy typu WhatsApp, načež policisté posoudí, zda jedinec patří do jedné z šestatřiceti osobnostních kategorií, které si žádají zvláštní pozornost.

Síť se utahuje

Do takových kategorií náleží mimo jiné lidé, kteří cestují do zahraničí, mají více dětí, než je povoleno, případně kážou islám bez povolení, uvádí vlivný deník. Doplňuje, že veškerá data jsou následně odeslána skrze speciální aplikaci zpět do centrálního systému, kde jsou uchovávána v databázi, která obsahuje i snímky tváře a mnohem více údajů o jedinci.

„HRW zdůrazňuje, že podobné sledovací systémy jsou zaváděny po celé Číně,“ varuje editorial. Zmiňuje závěry organizace, že tyto sledovací systémy splétají neustále se utahující síť okolo obyvatel země, přičemž hloubka, šířka a míra masového sledování, kterému Čína vystavuje své občany, je v moderních dějinách bezprecedentní.

Čína nikterak neskrývá tento „totalitarismus pro 21. století“, ale naopak se jej snaží vyvážet do ostatních zemí, kritizuje Washington Post. Deklaruje, že z tohoto důvodu by mělo dění v Sin-ťiangu znepokojovat každého, komu jde o zachování základních svobod v době rapidního technologického rozvoje.

Podle renomovaného deníku lze podniknout konkrétní kroky, například zakázat prodávat do Číny takové vybavení, které může být využito k daným represím, případně uvalit sankce na architekty uvedeného systému, včetně sin-ťiangského stranického šéfa Čchena Čchüan-kuoa.

Za dobrý začátek označuje editorial legislativu, která vzniká v americkém Kongresu, například zákon o politice lidských práv vůči Ujgurům. Apeluje tedy na jeho rychlé schválení.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína lidská práva Ujgurové

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

Aktualizováno před 1 hodinou

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 8 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 9 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Předpověď počasí na neděli. Pozor na jevy, pro které platí výstraha

Přes dvacet stupňů dnes vystoupají teploty na většině území České republiky, vyplývá z předpovědi na neděli. Ve všech krajích zároveň budou od odpoledních hodin hrozit bouřky. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy