Z vězení v Hongkongu propustili lídra studentských protestů, hned pronesl rázná slova

V Hongkongu dnes propustili z vězení dvaadvacetiletého Joshuu Wonga, který byl hlavní osobností tamních studentských protestů v roce 2014. Po opuštění věznice Wong slíbil, že se brzy připojí k nynějším masovým demonstracím, jejichž účastníci požadují stažení návrhu zákona umožňujícího vydávat podezřelé do pevninské Číny. Správkyni Hongkongu Carrie Lamovou, kterou podporuje Peking, vyzval Joshua Wong k demisi.

V neděli se demonstrací v sedmimilionovém Hongkongu účastnily podle organizátorů téměř dva miliony lidí, podle policie bylo účastníků 338.000. Na dnešek odpůrci extradičního zákona vyzvali občany k protestní stávce. "Připojím se k boji proti tomuto zlému zákonu," prohlásil Wong před novináři po odchodu z věznice.

Masové protesty už přiměly Lamovou k omluvě za "nedostatky v práci vlády" a k odkladu schvalování kritizovaného zákona na neurčito. Demonstranti ale požadují, aby se návrh zákona zrušil úplně a aby Lamová odstoupila. "Musí přijmout zodpovědnost a odstoupit," uvedl Wong na adresu Lamové, kterou označil za lhářku.

Čínské ministerstvo zahraničí nicméně dnes zopakovalo, že Lamová má plnou podporu Pekingu. Stejně se ve svém úvodníku vyjádřil oficiální list China Daily, který také znovu kritizoval zahraniční síly, jež se podle něj do krize v Hongkongu vměšují. "Podpora Lamové ze strany Číny neopadne, ani v důsledku pouličního násilí a zlovolné intervence cizích vlád," píše se v úvodníku listu China Daily.

Sporný návrh extradičního zákona předložený hongkongskou vládou podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost poloautonomního regionu. Lidé vydaní do Číny by tam mohli podle demonstrantů čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům. Správkyně Hongkongu Lamová naproti tomu zdůrazňuje, že zákony o vydávání jsou nezbytné, pokud se Hongkong nemá stát rájem zločinců na útěku.

Crowd of tens of thousands cleared in a matter of seconds for ambulance coming through. Cheers and applause as it successfully makes its way through. #antiELAB #HongKong #extraditionbill pic.twitter.com/dL7lCWEHAD

— Laurel Chor (@laurelchor) 16. června 2019

Podle pozorovatelů citovaných zpravodajským serverem BBC News propuštěný studentský vůdce Joshua Wong pravděpodobně ještě přispěje k mobilizaci davů a zvýší tlak na Lamovou.

Wong byl lídrem studentských protestů, jejichž účastníci na podzim 2014 požadovali svobodné volby správce Hongkongu. V současnosti správce volí komise, v níž převažují stoupenci centrální čínské vlády. Demonstrace tehdy trvaly několik týdnů a účastnilo se jich v některé dny až 100.000 lidí.

Wong byl odsouzen ke třem měsícům vězení loni v lednu za pohrdání soudem kvůli tomu, že během protestů stejně jako několik dalších demonstrantů neopustil místo, které soud nařídil vyklidit. Proti verdiktu se Wong odvolal a byl propuštěn na kauci. Letos v květnu mu odvolací soud trest snížil na dva měsíce.

Po nedělních masových protestech dnes v centru Hongkongu zavládl klid, i když několik stovek převážně mladých demonstrantů v oblasti kolem vládního a parlamentního komplexu stále zůstává, napsala agentura AP. Demonstranti chtějí pokračovat ve svých protestech, dokud vláda návrh zákona nestáhne.

Související

Hongkong

V Hongkongu zatkli 47 prodemokratických aktivistů

Policie v Hongkongu zatkla 47 prodemokratických aktivistů kvůli údajnému "spiknutí za účelem rozvracení země". Jedná se o dosud největší zatýkání za jediný den na základě bezpečnostního zákona, který loni prosadila Čína, píše agentura AFP.

Více souvisejících

demonstrace v Hongkongu Hongkong Joshua Wong Čína Carrie Lamová

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy