Novozélanďané začali odevzdávat nově zakázané zbraně, odkup přijde na miliardy

V prvním termínu odkupu zbraní od občanů se na Novém Zélandu svých pušek vzdalo 169 lidí. Oznámila to dnes novozélandská policie, podle níž lidé odevzdali v Christchurchi 224 zakázaných typů střelných zbraní. Odkup začal ve městě, kde v březnu útok pravicového extremisty ve dvou mešitách nepřežilo 51 lidí. Parlament pak odhlasoval změnu zákona o držení zbraní.

Nová právní úprava zakazuje vlastnit poloautomaty nebo brokovnice, které se dají používat s oddělitelným zásobníkem s kapacitou více než pět střel.

Odkup bude trvat až do konce roku a vláda na něj vyčlenila 208 milionů novozélandských dolarů (3,2 miliardy Kč).

Podle policejní zprávy bylo dnes mezi ty, kdo se zbraní vzdali, rozděleno přes 433.000 novozélandských dolarů (6,6 milionu Kč). Policejní zástupce Mike Johnson v prohlášení ocenil přístup veřejnosti. "Lidé se do toho procesu dnes opravdu zapojili, máme pozitivní reakce," sdělil.

Jeden z těch, kdo svou zbraň přinesl, sdělil, že je spokojen, protože za poloautomat dostal 13.000 novozélandských dolarů, což je ekvivalent 197.600 korun. "Vůbec jsem si nemyslel, že to bude poctivé, a moc nadšený jsem z toho nebyl. Ale dopadlo to dobře a řeší to (úřady) dobře," citoval tohoto majitele bez udání jména list The New Zealand Herald.

Mezi občany pětimilionového Nového Zélandu je podle odhadů 1,5 milionu střelných zbraní a země se tak řadí v ohledu vyzbrojení civilistů na 17. místo na světě.

Související

Více souvisejících

Nový Zéland zbraně teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 47 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy