V Číně vyšetřují známého spisovatele, prý ohrozil bezpečnost. Austrálie je rozhořčena

Austrálie dnes vyjádřila "hluboké zklamání" nad rozhodnutím čínských úřadů zahájit trestní stíhání čínsko-australského spisovatele a kritika vlády v Pekingu Jang Cheng-ťüna. Jang, který byl zadržen v lednu na letišti v Kantonu, čelí podezření z ohrožení čínské národní bezpečnosti. Ve středu dostala spisovatelova manželka zprávu od čínských úřadů, podle níž byl Jang Cheng-ťün oficiálně vzat do vazby.

Třiapadesátiletý autor špionážních románů a vlivný politický komentátor Jang Cheng-ťün pracoval v minulosti na čínském ministerstvu zahraničí, později ale z vlasti odešel a získal australské občanství. Letos 19. ledna byl Jang zatčen na letišti v čínském Kantonu (Kuang-čou), kam přiletěl se svou manželkou a 14letou nevlastní dcerou, s nimiž v posledních letech žil ve Spojených státech.

Jangův právník Mo Šao-pching, který žije v Pekingu, ve středu uvedl, že Jangova manželka dostala zprávu, podle níž ministerstvo státní bezpečnosti převezlo spisovatele do vazební cely.

V uplynulém půlroce byl Jang držen pod dohledem čínských úřadů na tajném místě. Podle agentury AP takovéto zadržování může zahrnovat mučení ve formě odpírání spánku, připoutání k židli či naopak nuceného stání bez možnosti se posadit.

Australské ministerstvo zahraničí dnes vyjádřilo nad případem znepokojení. "Australská vláda je hluboce zklamána tím, že australský občan a akademik Jang Cheng-ťün... byl v Číně převezen do vazební cely," uvedla v prohlášení šéfka australské diplomacie Marise Payneová.

"Australská vláda je vývojem v případu australského občana znepokojena a požádala o vysvětlení důvodů Jangova zadržování. Pokud je zadržován za své politické názory, pak by měl být propuštěn," dodala.

Australský spisovatel čínského původu pravidelně píše blog, který se věnuje citlivým otázkám demokracie v Číně. V posledních letech ve svých článcích rovněž obviňoval Čínu z vměšování do vnitřních záležitostí Austrálie.

Profesor čínských studií na technické univerzitě v Sydney Feng Chongyie, který je Jangovým přítelem, v minulosti označoval Jang Cheng-ťüna za jednoho z nejvlivnějších čínských blogerů, zejména u politických témat. Jeho blog měl prý miliony návštěvníků.

Australian writer #YangHengjun, who’s in a Chinese prison, looks set to be charged ⁦. From ⁦@abcnews⁩ ⁦@billbirtles⁩ https://t.co/6dN2OWb4U8

— Sue Stephenson (@susanstevo) July 18, 2019

Jang proslul také románem, který pojednává o špionáži mezi Čínou a Spojenými státy. Text byl v Číně zveřejněn na internetu.

Jang Cheng-ťün podobným způsobem na několik dní v Číně zmizel už v roce 2011. Tehdy v telefonátu řekl svému známému, že ho pronásleduje trojice mužů. Později prohlásil, že šlo o nedorozumění s čínskými úřady.

Související

Více souvisejících

Jang Cheng-ťün (čínsko-australský spisovatel) Austrálie Čína

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 40 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy