Tálibán rozpoutal teror v Kábulu. 18 mrtvých a 145 raněných při mohutném výbuchu

Nejméně 18 mrtvých a 145 zraněných si vyžádal dnešní sebevražedný pumový útok, jehož terčem byla policejní stanice v afghánském hlavním městě Kábulu. O nové bilanci informovalo ministerstvo zdravotnictví, původní zprávy hovořily o 14 mrtvých.

K útoku se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán, podle jehož prohlášení je za akcí sebevražedný útočník a cílem bylo policejní náborové středisko.

Nálož byla umístěná v automobilu a sebevražedný útočník ji odpálil, když musel zastavit na kontrolním stanovišti před policejní stanicí. Podle prohlášení Tálibánu bylo terčem útoku policejní náborové středisko. "Značný počet vojáků a policistů byl zabit nebo zraněn," dodal Tálibán.

Today's explosion in #Kabul ? pic.twitter.com/niaTV5VAqF

— Raadmanish (@raadmanish) August 7, 2019

První bilance uváděla 95 zraněných, mezi nimiž jsou podle mluvčího ministerstva zdravotnictví převážně civilisté včetně žen a dětí.

Násilí v Afghánistánu nepolevuje, přestože se Tálibán a USA zřejmě blíží k historické dohodě o odsunu amerických vojáků ze země výměnou za slib Tálibánu, že se Afghánistán nestane základnou pro přípravu teroristických útoků. Mírová jednání mezi zástupci Tálibánu a USA pokračují v katarském Dauhá a obě strany v úterý potvrdily, že bylo dosaženo "značného pokroku".

Letošní červenec se stal v Afghánistánu nejkrvavějším měsícem od května 2017. Podle údajů OSN bylo v zemi zabito nebo zraněno 1500 lidí. Podle expertů jsou stupňující útoky znamením, že Tálibán chce jednat z pozice síly.

Související

Afghánistán, Kábul

Při útoku na vojenskou nemocnici v Kábulu zahynulo nejméně 25 lidí

Nejméně 25 obětí a 50 zraněných si vyžádal dnešní útok na největší vojenskou nemocnici v afghánské metropoli Kábulu. Podle agentury Reuters to uvedl jeden z představitelů bezpečnostních složek tálibů. Jiný činitel Tálibánu po poledni SEČ prohlásil, že útok, na němž se podílel i jeden sebevražedný atentátník, již skončil. K akci se večer přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).
Afghanistán, ilustrační fotografie.

Exploze v Afghánistánu si vyžádaly nejméně dva mrtvé a 19 zraněných

Nejméně dva mrtvé a 19 zraněných si dnes v Dželálábádu na východě Afghánistánu vyžádala série bombových útoků. S odvoláním na místní zdravotníky a média to dnes uvedla agentura AFP, k útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Oblast je pokládána za baštu teroristické organizace Islámský stát-Chorásán, tedy rivalů nyní vládnoucího radikálního hnutí Tálibán.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán Terorismus Tálibán

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 17 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Ruská oslava Dne vítězství nemá nic společného s druhou světovou válkou

Odkaz sovětského vítězství nad nacistickým Německem živí proválečnou agresi v Putinově Rusku, a je oslavován s náboženským zápalem. Ve svém komentáři to uvedl server Kyiv Independent.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy