USA a KLDR obnoví jednání o denuklearizaci? Ledy se hnuly, naznačil poradce

Spojené státy a Severní Korea brzy obnoví jednání o denuklearizaci, která stagnují od únorového summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. S odvoláním na vysoce postaveného jihokorejského činitele o tom dnes informovala agentura Reuters.

Jihokorejský zástupce poradce pro národní bezpečnost Kim Hjun-čong sdělil své optimistické stanovisko po setkání s americkým zvláštním zmocněncem pro KLDR Stevem Biegunem v Soulu.

"Můj dojem je, že Severní Korea a Spojené státy budou brzy pokračovat v dialogu a že to půjde dobře," sdělil v prohlášení pro média bez uvedení dalších podrobností.

Rozhovory s cílem odstranit severokorejský raketový a jaderný program jsou ve slepé uličce od druhého summitu mezi Trumpem a Kimem, jenž se konal v únoru ve Vietnamu. Oba státníci se setkali také v červnu na mezikorejské hranici, kde se domluvili, že obnoví jednání na pracovní úrovni.

Od té doby však KLDR vypálila několik střel středního doletu, což mělo být varování před americko-jihokorejskými vojenskými manévry i nákupem amerických zbraní.

Two high resolution shots released to international wires from #NorthKorea concerning Saturday morning’s short-range ballistic missile launches. pic.twitter.com/r4M3HOuY68

— Ankit Panda (@nktpnd) August 17, 2019

Mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí dnes kritizoval chystaný jihokorejský nákup amerických neviditelných stíhaček F-35 s tím, že KLDR nemá zájem o dialog, který bude "doprovázen vojenskými hrozbami". Biegun podle Kim Hjun-čonga vyjádřil vděčnost za zdrženlivou reakci Jižní Koreje na severokorejskou kritiku.

Související

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Kim Čong-un Donald Trump USA (Spojené státy americké) Jaderné zbraně Stephen Biegun (diplomat)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy