Rekordní radiaci naměřili v elektrárně Fukušima

Tokio - V jaderné elektrárně Fukušima 1 na severovýchodě Japonska, kterou poničily březnové zemětřesení a vlna tsunami, naměřili rekordní úroveň radiace. Píše to v sobotu agentura Kjódó, která se odvolává na elektrárenskou společnost TEPCO.

V budově prvního reaktoru naměřil robot v pátek 4000 milisievertů za hodinu, tedy dosud nejvyšší úroveň záření naměřenou ve vzduchu. Vysokou hodnotu zaznamenal v jihovýchodní části budovy.

Lidé v této části elektrárny by byli za čtyři minuty vystaveni nejvyšší povolené dávce záření - 250 milisievertům za rok. Japonská vláda ji po úderu zemětřesení zvýšila z úrovně 100 milisievertů.

Robot na místě zaznamenal páru unikající z otvoru v podlaze, pod níž vede potrubí. To však podle firmy není poškozené a pára patrně uniká z tlakového kotle, kde se nashromáždila vysoce radioaktivní voda z reaktoru.

Provozovatel elektrárny ujistil, že své techniky do místa v blízké době vyslat nehodlá. Ujistil, že situaci pozorně monitoruje.

Pracovníci se do elektrárny vydali naposledy v pátek, kdy na tlakovou nádobu připojili ukazatel tlaku. Vystaveni byli radioaktivitě o hodnotě asi čtyř milisievertů.

Společnost TEPCO týž den oznámila, že v areálu Fukušimy se nachází přes 100 000 tun vysoce radioaktivní vody. Protože se blíží období dešťů, hrozí, že by voda mohla začít vytékat.

Elektrárnu Fukušima 11. března těžce poškodilo mohutné zemětřesení a vlna tsunami, které zasáhly východní pobřeží ostrova Honšú. V zařízení nastalo několik explozí a začala z něj unikat radiace.

Vláda vyhlásila evakuaci obyvatel v okruhu 20 kilometrů od elektrárny. Domovy musely opustit tisíce lidí a hrozí, že se do nich nebudou moci vrátit několik let.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko jaderné elektrárny radiace

Aktuálně se děje

před 18 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy