Ve Fukušimě naměřili rekordně vysokou radiaci

Tokio - Rekordně vysokou radiaci naměřili v areálu poškozené japonské elektrárny Fukušima I. Informuje o tom v pondělí internetový portál San Francisco Chronicle s odvoláním na společnost TEPCO.

Hodnotu záření přesahující 10 sievertů za hodinu zaznamenaly měřicí přístroje v neděli ve ventilačním systému reaktorů číslo 1 a 2. Japonská energetická společnost TEPCO, která poškozenou elektrárnu provozuje, ihned zahájila pátrání, co stojí za zvýšením radiace.Dosud nejvyšší naměřené hodnoty mezi třemi až čtyřmi sieverty za hodinu byly naměřeny 3. června. To ale bylo uvnitř reaktorové budovy č. 1.Elektrárnu Fukušima I poškodily 11. března mohutné zemětřesení a následná vlna tsunami, které zasáhly severovýchodní pobřeží ostrova Honšú. V zařízení nastalo několik explozí a začala z něj unikat radiace. Vláda vyhlásila evakuaci obyvatel v okruhu 20 kilometrů od elektrárny. Domovy musely opustit tisíce lidí a hrozí, že se do nich nebudou moct vrátit několik let.Elektrárna se nachází 220 kilometrů severně od Tokia.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko radiace

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy