Nová neviditelná stíhačka J-31 potěšila zasedající činské komunisty

Peking - Čína otestovala novou "neviditelnou" stíhačku J-31. Ta se v budoucnu zřejmě stane klíčovým strojem jejího vojenského letectva. Jde již o druhý typ bojového letounu tzv. páté generace, který čínské vzdušné síly hodlají uvést do provozu, což je očekáváno v horizontu zhruba pěti let. Testovací let se uskutečnil téměř souběžně s probíhajícím klíčovým kongresem Komunistické strany Číny. Informuje server The Diplomat.

Nový letoun je prozatím osazen ruskými motory, ty by však v budoucnosti mohly být vyměněny za čínské. Stroj se až nápadně podobá americkému F-22 Raptor, který je považován za nejlepší stíhačku světa. Stejně jako Raptor, je i čínský J-31 vybaven technologií stealth, což jej činí neviditelnými pro většinu nepřátelských radarů. Na rozdíl od svého amerického protějšku však zřejmě nedisponuje systémem, který motorům umožňuje měnit vektor tahu, a výrazně tak zvýšit manévrovací schopnosti letadla.

Čína již dříve představila stroj J-20. Doposud není známo, zda bude spolu s nyní otestovaným J-31 sloužit společně, či jde o konkurenční projekt. Asijská velmoc poslední dobou svou pozice upevňuje mohutným zbrojení. Nedávno spustila na vodu svou první letadlovou loď. Spekuluje se, že nový stíhač by mohl sloužit právě na její palubě.

Mezitím v Pekingu začal ostře sledovaný kongres Komunistické strany Číny. Na 2000 delegátů na něm zvolí nové vedení země. Končí tak éra, kdy velmoci vládli premiér Wen Ťia-pao a prezident Chu Ťin-tchao, dodává server BBC.

Související

Více souvisejících

Čína Čínská armáda Stíhačka J-31

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy