Transsexuál ve vysoké politice v Pákistánu?

Karáčí (Pákistán) - V pákistánských parlamentních volbách vypsaných na letošní květen bude poprvé kandidovat příslušník místní komunity transsexuálů. Má jít o potvrzení občanských práv, která byla této skupině dlouho odpírána.

Letošní volby v Pákistánu jsou první za 65 let existence státu, kdy demokraticky zvolená vláda dokončí celý mandát a předá moc další demokraticky zvolené vládě. Budou ale také prvními, v nichž o křeslo mohou usilovat eunuši, kterých je v zemi odhadem půl miliony. Tato skupina obyvatel může poprvé taky volit.

V Pákistánu je slovo eunuch používáno nejen pro kastrované muže, ale také pro hermafrodity, transsexuály, transvestity a homosexuály. V roce 2011 pákistánský Nejvyšší soud nařídil, aby i těmto lidem byly vydány průkazy totožnosti.

"Není naším osudem pouze tančit pro druhé a držet žebrácké misky," řekl AFP dvaatřicetiletý Sanam Fakir, který kandiduje jako nezávislý ve městě Sukkur asi 800 kilometrů jihozápadně od Islámábádu. "Máme životy, které chceme žít," dodal. "Nejsme zkorumpovaní. Nepotřebujeme se nechat korumpovat. Nemáme rodiny a naše vlastní potřeby jsou omezené. Jsme spokojení lidé," vypočítal výhody, které by mělo jeho zvolení do zákonodárného shromáždění provincie Sindh.

Fakir, který se narodil jako muž, ale obléká se a žije jako žena, vystudoval ve škole deset tříd a nyní provozuje charitu. Ta poskytuje mimo jiné počítačové středisko členům jeho komunity.

Související

Více souvisejících

Pákistán transsexualové Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy