Policie v Kambodži střílí do stávkujících dělníků. Tři mrtví

Phnompenh - Kambodžská vojenská policie dnes ráno v hlavním městě Phnompenh střílela z útočných pušek do davu protestujících textilních dělníků stávkujících za vyšší mzdy. Na místě zůstali nejméně tři mrtví. Střelbě předcházelo házení kamenů ze strany zaměstnanců továren. Informuje agentura Reuters.

V Kambodži probíhá druhým dnem generální stávka. V ulicích se bouří tisíce dělníků. Protesty dnes přerostly v násilnosti. Rozzuřený dav před továrnou v Phnompenhu odmítl výzvu k rozchodu a naopak na bezpečnostní složky zaútočil zápalnými lahvemi a kameny.

Stávka je vyvrcholením politické krize v Kambodži. Své síly spojili dělníci nespokojení s nízkými platy a odpůrci stávající vlády. V čele protestů stojí opoziční Národní strana záchrany Kambodži. Ta požaduje opakování voleb, které podle jejího názoru byly zmanipulované. Minimální mzda v zemi je v současnosti 80 dolarů (zhruba 1600 korun). Opozice ji slibuje zdvojnásobit.

Vojenská policie na násilnosti odpověděla střelbou ostrou municí. Podle agentury Reuters na místě zůstalo množství vypálených nábojnic. Svědci tvrdí, že zahynuli nejméně tři lidé. Informaci však zatím není možné ověřit. Armáda oponuje. Podle jejího prohlášení zemřel pouze jeden člověk. "Litujeme, že jeden člověk zahynul a několik jich bylo zraněno. Plníme však jen naši službu, úlohu a rozkazy. Nyní zklidňujeme situaci," oznámil mluvčí vojenské policie.

Související

Tchaj-Wan

Tchaj-wan se snaží osvobodit 333 občanů, které do Kambodže vylákaly zločinecké skupiny

Tchaj-wan se snaží osvobodit 333 svých občanů, které do Kambodže vylákaly zločinecké skupiny slibující vysoké mzdy za práci v oblasti technologií. Zločinci Tchajwance po příjezdu nutili pracovat v call centrech, která sloužila k podvodům zaměřeným na pevninskou Čínu. Z Číňanů měli pracovníci lákat peníze na neexistující vládní poplatky a investiční příležitosti, informovala dnes agentura AP.

Více souvisejících

Kambodža stávka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy