Rodiče našli 10 let po cunami svou dceru. Mysleli si, že je mrtvá

Jakarta - Téměř deset let po zničující přívalové vlně cunami, která zasáhla jihovýchodní Asii, nalezli indonéští rodiče svou dceru, již považovali za mrtvou. Podle agentury DPA strhla vlna v roce 2004 tehdy čtyřletou Raudhatul z voru spolu se sedmiletým bratrem. S dcerou se rodiče poprvé setkali ve středu.

 Manželé Jannahovi z provincie Aceh na severní Sumatře obě děti po zmizení hledali asi měsíc, ale neúspěšně. Považovali je proto za mrtvé. Jejich strýček však v červnu spatřil dívku podobnou Raudhatul na tržišti v nedalekém městě. Podle agentury DPA vyšlo najevo, že se před lety holčičky ujala starší žena ze sousední provincie, u které domnělý sirotek vyrůstal.Matka dívky, Jamaliah Jannahová, prý hned, když dívku spatřila, věděla, že je to její dcera. "Jsme s mým mužem tak šťastní, že jsme ji zase našli. Je to zázrak," uvedla žena.Podle Raudhatul by však mohl být naživu také její starší bratr. Voda je prý oba živé vyplavila na pláži na ostrovech Banyak, které leží asi 40 kilometrů západně od ostrova Sumatra. Co se s ním stalo poté prý však netuší. Jannahovi se nyní chtějí pokusit opět pátrat i po svém synovi.Přívalovou vlnu, kterou vyvolalo silné podmořské zemětřesení 26. prosince 2004, zabilo 230.000 lidí ve 14 zemích v okolí Indického oceánu. Indonéská provinci Aceh byla jednou z nejpostiženějších oblastí. O život tu přišlo 170.000 lidí.

Související

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Více souvisejících

Tsunami indonésie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 43 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy