Vraždy spáchané islamisty? Analýza napovídá, zda přijdou další

Washington/Londýn - Tři videozáznamy vražd západních rukojmích, které postupně zveřejnila radikální organizace Islámský stát (IS), jsou si velmi podobné a podle odborníků napovídají, že extremisté zřejmě hodlají tímto způsobem pokračovat.

V nejnovější nahrávce, která ukazuje smrt Brita Davida Hainese, vyhrožují zavražděním dalšího uneseného britského humanitárního pracovníka Alana Henninga. Televizní stanice CNN a deník Guardian přinesly analýzy, v nichž videosekvence porovnávají.

Místo     Záznamy zveřejněné 29. srpna, 2. září a 14. září jsou podle všeho natočené na stejném místě. V pozadí je vidět opuštěné pouštní návrší a nedostatek jakýchkoli identifikačních znaků v podstatě znemožňuje místo přesně určit. Britský zbrojní expert Elliot Higgins je ale podle listu Guardian přesvědčen, že v záznamu vraždy Američana Jamese Foleyho se jedná o krajinu poblíž syrského města Rakka u hranic s Irákem. Právě toto město je jednou z bašt IS a islamisté ho ovládají už déle než rok.    Čas     Čas natočení jednotlivých záznamů není zcela zřejmý. Bojovníci, kteří na videu promlouvají, ale hovoří o konkrétních bojových akcích proti IS, za něž se údajně mstí. V případě Hainese mluví o amerických náletech na pozice radikálů kolem přehrady u města Hadísa v západním Iráku, jež USA zahájily 7. září. Haines se objevil už v závěru záznamu vraždy amerického novináře Stevena Sotloffa, který se dostal na internet 2. září. Nyní měl delší vlasy a podle Guardianu to vypadá, že mezi natočením obou videí uplynula nějaká doba.     Video s vraždou Hainese bylo zveřejněno deset dní po záznamu zabití Sotloffa, a ten přišel 15 dní po videu se smrtí Foleyho, což by prý mohlo naznačovat, že čas mezi jednotlivými vraždamii se může zkracovat.

Vrah     Podle odborníků je možné, že muž oblečený v černém, který na všech videích mluví, by mohl být jednou a toutéž osobou. Má prý nezaměnitelný britský přízvuk, stavba těla je na všech záznamech podobná, muž drží nůž vždy v levé ruce. Není ovšem jasné, zda tento člověk, který hovoří, je i vrahem, protože na videu je vždy krátce před popravou střih.

Vražda     Všechna videa ukazují, jak vrah nožem podřezává oběti krk. Pak se kamera stočí stranou. Na dalším záběru už je na zemi vidět pouze tělo a oddělená hlava.

Scénář     Scénář všech tří záznamů je prakticky totožný. Rukojmí v oranžovém overalu připomínajícím vězeňský oblek klečí a na kameru pronáší zřejmě předem připravené věty, v nichž odsuzují postup západních lídrů vůči IS. Připojen je i záznam projevů politiků - v případě Foleyho a Sotloffa amerického prezidenta Baracka Obamy, v případě Hainese britského premiéra Davida Camerona. Záznam provázejí titulky v arabštině.

Další rukojmí     Na závěr všech záznamů se před kamerou objeví další klečící rukojmí a maskovaný bojovník vyhrožuje, že právě on přijde na řadu příště. Tentokrát je to další unesený Brit Henning. "Postup je stále stejný. Bohužel musím říci, že vyhlídky pana Henninga v tomto okamžiku nejsou příliš nadějné," řekl analytik CNN Nic Robertson.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) David Haines (IS popravený britský humanitární pracovník) Steven Sotloff (popravený americký novinář islámsity)

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy