Raptory rozpoutaly peklo nad Sýrií: Nové super stíhačky F-22 poprvé v akci, likvidovaly islamisty

Washington - Včerejší nálety na pozice Islámského státu na území Sýrie znamenaly bojovou premiéru pro nejlepší vojenský letoun světa, americký F-22 Raptor. Nasazení strojů disponujících technologií stealth, která je činí téměř nezachytitelné radarem, včera přiznal Pentagon. Informuje server rt.com.

Letouny F-22 byly již dříve rozmístěny v Asii a na Blízkém východě, ale doposud se nikdy nezapojily do ostré bojové operace. Do roku 2012 přitom americké ministerstvo zahraničí za víceúčelové stroje zaplatilo úctyhodných 77,4 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun). Americké letectvo jich má celkem 195.

Server news.com.au uvádí, že za nasazením super stíhaček páté generace stála zřejmě obava ze syrské protiletadlové obrany. Ta je papírově nejsilnější v regionu, navíc má ve výzbroji i moderní ruské protiletadlové systémy. Nasazení "neviditelných" letounů mělo tuto hrozbu eliminovat. Nebylo totiž jasné, jak se režim Bašára Asada k náletům na své území postaví.

Související

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. AIR FORCE) Islámský stát (IS) F-22 Raptor

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy