Zajatec IS John Cantlie na třetím videu kritizuje Obamu, jeho hlas je zvláštní

Damašek - Islámský stát se ohlásil již třetím videem, na němž promlouvá zajatý Brit John Cantlie. Rukojmí ve vynuceném prohlášení kritizuje Baracka Obamu a nálety spojenců v Sýrii a Iráku. Z hlasu je patrné, že se fotoreportér snáží džihádisty shodit.

"Vzdušné síly jsou dobré na zničení specifických cílů, ale nejsou dobré, pokud jde o dobytí a udržení pozemní oblasti," čte britský novinář vzkaz extremistů Obamovi. Podle britského listu používá Cantile zvláštně monotónní hlas, z nějž je patrná snaha shodit vyznění promluvy.

Brit oděný do oranžového úboru typického pro záznamy pořizované IS dodává, že zorganizovat iráckou armádu do bojeschopné podoby bude trvat dlouhé měsíce, zatímco svobodná syrská armáda je prý "nedisciplinovaná, zkorumpovaná a z větší části neefektivní".

Zdroj: YouTube

Záznam se výrazně neliší od předchozích dvou Cantileových řečí nahraných v minulých dvou týdnech, kdy mimo jiné prohlásil, že se jej jeho vláda zřekla.Britský premiér David Cameron po vraždě prvního krajana Davida Hainese vyzval k zapojení královského letectva do úderů v Iráku, které minulý týden schválil parlament. Britské stíhačky se o víkendu poprvé zapojily do akce.

Spolupracovník deníků Sunday Times, The Sun a agentury AFP se ocitl poprvé v syrském zajetí již v červenci roku 2012. Poté se objevily informace, že ho postřelili, když se svým únoscům snažil utéct. Následně ho měli zachránit bojovníci z opoziční Svobodné syrské armády (FSA). Do Sýrie se ale na konci roku vypravil znovu a byl opět zadržen.

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Barack Obama John Cantlie (britský novinář držený islámisty)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy