IS chce údajně prodat ostatky popraveného Foleyho za milion dolarů

Antakya (Turecko) - Radikálové z Islámského státu (IS) chtějí údajně prodat mrtvolu amerického novináře Jamese Foleyho i s useknutou hlavou, a to za milion dolarů (22,3 milionu Kč). Podle internetového zpravodajského servisu BuzzFeed o nové morbidní metodě islamistů, jak si zajistit finanční prostředky, hovoří tři různé zdroje s kontakty na IS.

Ostatky Foleyho, který byl zavražděn v srpnu jako první ze tří amerických a dvou britských zajatců, za něž jejich země odmítly zaplatit výkupné, jsou prý radikálové ochotní dopravit na turecké území, které sousedí se syrskými a iráckými oblastmi ovládanými IS. Islamisté jsou navíc připraveni pro zdárné uzavření "obchodu" napřed dodat kus tkáně k ověření DNA.

"Pokud je to pravda, údajný pokus o prodej by upozornil na bezohlednost aktivit kolem braní rukojmí, které poskytly IS velký zdroj financí a publicity, stejně jako na chladnou kalkulaci skupiny, která se stará o to, jak získat více peněz," podotýká BuzzFeed.

Islamisté údajně stále ještě vězní britského novináře Johna Cantlieho a 26letou americkou humanitární pracovnici.

Jeden z kontaktů na IS, bývalý syrský povstalec, tvrdí, že se na něj obrátil činitel islamistů s žádostí, zda by nenašel spojení buď na americkou vládu nebo na Foleyho rodinu.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) James Foley (popravený americký novinář islámsity)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy