V Jemenu hrozí krvavá občanská válka, diplomaté prchají

Saná - Jemen je na pokraji ozbrojeného konfliktu a diplomaté zemi opouštějí. Po USA, Británii a Francii dnes zavřely své ambasády Německo, Itálie a Saúdská Arábie. Česko varuje občany před cestami do oblasti.

Zaměstnanci německého zastupitelského úřadu už z Jemenu odjeli, Italové se vracejí dnes. Italské ministerstvo zahraniční v prohlášení uvedlo, že doufá, že se zvláštnímu zmocněnci OSN Džamálu bin Umarovi, který se snaží strany jemenského konfliktu sblížit, podaří dosáhnout dohody a úřad tak bude moci být znovu otevřen.

"Pro nás je to nepřijatelné nebezpečí a může mít důsledky pro celou oblast. Nás v Evropě situace velmi znepokojuje," řekla mluvčí německého ministerstva zahraničí.

Saúdská Arábie provoz svého velvyslanectví zastavila a evakuovala jeho zaměstnance. Království sdílí s Jemenem dlouhou hranici a je první arabskou zemí, která se rozhodla velvyslanectví zavřít.

ČR své zastoupení v Jemenu nemá, vízovou agendu pro Čechy cestující do Jemenu zajišťuje české velvyslanectví v Káhiře, konzulární služby pak zastupitelský úřad v Abú Zabí. MZV ČR varuje české občany před cestami do Jemenské republiky. Bezpečnostní situaci lze pro cizince hodnotit jako velmi rizikovou na celém území Jemenu, včetně hlavního města Saná. "Občanům ČR, kteří se v Jemenu již nacházejí, doporučujeme, aby zemi opustili," dodává české ministerstvo.

Jemen je podle amerického ministerstva zahraničí na pokraji ozbrojeného konfliktu, který vyvolali šíité, když obsadili loni v září metropoli Saná a nyní drží v rukou také centrální úřady. Američtí odborníci přiznávají, že uzavření velvyslanectví Spojeným státům komplikuje operace proti teroristům. Americká armáda se zaměřila na jemenskou odnož Al-Káidy a používala proti ní hlavně bezpilotní letadla.

VIDEO: Občanská válka v Jemenu na spadnutí?

Zdroj: YouTube

Související

Více souvisejících

Jemen ambasády

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy